Norske husholdninger økte gjelden med 6,6 prosent de siste 12 månedene frem til august i år, viser kredittindikatoren K2 som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem fredag.

Tolvmånedersveksten i gjelden til husholdningene var dermed uendret fra måneden før. Gjelden holder seg fremdeles høy og norske husholdninger har nå 3200 milliarder kroner i gjeld.

Signal om lavere gjeldsvekst

– Fremover tror jeg at vi kommer til å se at årsveksten trekker ned. Den annualiserte veksten i husholdningenes gjeld er lavere enn årsveksten. Det er et signal om at årsveksten i neste runde er på vei ned, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Bakgrunnen er at det kjøler seg ned i boligmarkedet, legger han til.

Kredittindikatoren K2 er et mål på utviklingen i all innenlandsk gjeld for husholdninger, ikke-finansielle foretak og i kommuneforvaltningen.

Overraskende lav vekst hos foretakene

Tolvmånedersveksten i publikums, det vil si både ikke-finansielle foretak og husholdninger, samlede innenlandske bruttogjeld var på 5,6 prosent, ned fra 5,7 prosent. Denne gjelden er på 5342 milliarder kroner.

Gonsholt Hov sier at både de og konsensus hadde ventet at gjeldsveksten skulle komme litt opp fra forrige måned. Sånn ble det ikke.

– Vi får nesten prate for oss selv, men vi trodde foretakene skulle ha litt høyere gjeld i august, sier han.

Medianestimatene for veksten i den samlede gjelden var på 5,8 prosent, ifølge Bloomberg News.

Av publikums innenlandsgjeld var 80 prosent utlån fra banker og kredittforetak ved utgangen av august, ifølge SSB. (Vilkår)

-Det er mye lettere for oljeselskapene å tjene penger på norsk sokkel.
DNs kommentator Bård Bjerkholt kommenterer den økende oljeprisen.
01:55
Publisert: