Husholdningenes varekonsum gikk ned 0,6 prosent fra februar til mars 2017, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag. Det var hovedsakelig kjøp av biler som bidro til nedgangen. 

Kjøp av biler og drivstoff falt 3,1 prosent fra februar til mars. Nedgangen må sees i sammenheng med sterk vekst i desember i fjor og januar i år, skriver SSB.

Ladbar avgiftsvinner

Spesielt januar måned var en veldig god måned, da mange hadde ventet med å få de nye bilene sine utlevert til etter at bilavgiftene ble endret ved nyttår. I januar økte registreringstallene med over 18 prosent sammenlignet med året før. 

Mange av bilene som ble registrert i januar var store ladbare suver som fikk opptil 100.000 kroner i avgiftslette ved nyttår. Utleveringene av slike ladbare luksussuver tok helt av i starten av januar.

I februar var registreringstallene mer ved det normale. Nå har effekten definitivt avtatt. 

Ifølge registreringstall fra Opplysningsrådet for veitrafikken falt bilregistreringene med 3,4 prosent i mars, sammenlignet med mars 2016.

Nesten uendret ellers

Konsumet av elektrisitet og brensel bidro også svakt til nedgangen fra februar til mars, melder SSB. Konsumet av mat og drikkevarer gikk opp 0,1 prosent, mens konsumet av andre varer var tilnærmet uendret fra februar til mars. 

Uten justering for sesongvariasjoner, var husholdningenes varekonsum fire prosent høyere i mars 2017 enn i samme måned året før.

I februar 2017 besto varekonsumet av 35 prosent mat og drikkevarer, ti prosent elektrisitet og brensel, 18 prosent kjøp og drift av biler og 37 prosent andre varer.

Varekonsumet samlet for første kvartal var 0,1 prosent høyere enn i fjerde kvartal 2016.

Påsken i 2016 falt i mars, mens den i år var i april. Dette kan ifølge SSB skape noe større usikkerhet enn vanlig knyttet til de sesongjusterte tallene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Volvos bestselger i ny drakt
Forgjengeren var i 2016, Volvos mest solgte bil. Dermed kan den nye XC60 vise seg og bli den viktigste modellen i år.
01:24
Publisert: