Når den amerikanske sentralbankens rentekomité (Fed) møtes i neste uke er trolig agendaen rimelig klar – renten heves fra 0,75 prosent.

Det tror i alle fall analytikerne. I begynnelsen av forrige uke trodde omtrent halvparten at renten ville heves på mars-møtet, mandag var konsensus steget til rundt 97 prosent for renteheving i mars. Nå er nemlig timingen der for sentralbanken. 

– Alt ser ut til å ligge til rette for en renteheving nå i mars med bra driv i økonomien, sterke tillitsindikatorer og lite uro å spore i finansmarkedene. Med fjoråret ferskt i minne, der Fed stadig måtte utsette rentehevinger fordi ikke alt lå til rette samtidig, er det ikke overraskende at Fed benytter denne muligheten til å heve renten allerede i neste uke, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i sin morgenrapport mandag. 

Tror rentehevingen kommer tidligere

DNB Markets har endret sine prognoser slik at de nå tror på en renteheving i mars i stedet for i juni, og så en renteheving til i september. Dette er også Handelsbankens prognoser for USA.

– Men vi opprettholder vår forventning om at det kommer ganske gradvise rentehevinger, og at det bare kommer to hevninger i år. Vi tror det er mer snakk om timing, at alt ligger til rette for heving nå, sier Fjære til Dagens Næringsliv.

Tror det spiller liten rolle for Norges Bank

Fjære tror imidlertid ikke at dette vil ha stor betydning for Norges Banks rentesetting. Norges Bank har rentemøte torsdag 16. mars, dagen etter Feds rentemøte. 

– At de korte rentene i USA stiger lite grann raskere, og dersom det blir tre hevninger i stedet for to, det tror jeg har veldig lite å si for Norges Bank, sier Fjære, og viser til at USA ikke veier så tungt i den konkurransevektede indeksen som Norges Bank ser til når de vurderer rentene til våre handelspartnere. 

– Det har mer å si hva som skjer med rentene i euroområdet, i land som Sverige og Storbritannia. Hvis man begynner å se hevninger fra alle sentralbankene rundt oss vil det påvirke Norge, sier Fjære.

DNB Markets har fortsatt prognoser om at det blir lave renter i euroområdet fremover.

Den europeiske sentralbanken ECB har rentemøte førstkommende torsdag, mens Bank of England har rentemøte 16. mars.

Allerede tatt hensyn til

Heller ikke Jørgen Gudmundsson, sjeføkonom i Sparebanken Vest, mener at et eventuelt rentehopp i USA vil ha særlig innvirkning på rentesettingen her hjemme. 

– Alt annet like vil en renteheving i USA påvirke norske renter opp, men rentehevinger i USA er nok allerede i stor grad priset inn i både markedene her og i rentebanen til Norges Bank, sier Gudmundsson til Dagens Næringsliv. 

Han peker på at det er andre faktorer som i større grad påvirker Norges Banks rentesetting, blant annet Norges Banks regionale nettverk som slippes i morgen inflasjonstallene som kommer førstkommende fredag. 

Hverken DNB Markets eller Nordea Markets venter noen renteendring fra Norges Bank under rentemøtet her hjemme neste uke.

Dersom sentralbankens nettverksrapport tirsdag og inflasjonstallene fredag kommer inn som ventet, tror DNB at Norges Bank velger å holde renten uendret, og banken «tror heller ikke på de store endringene i rentebanen».

Høyere renter via bakveien

Fjære påpeker imidlertid at høyere renter kan komme andre veier. 

– Dersom de lange rentene stiger mye kan det ofte smitte mer direkte inn på lange renter i Norge. Det kan påvirke bankenes finansieringskostnader, og bidra til at rentene ut mot publikum øker selv om ikke Norges Bank gjør noe med renten, sier Fjære.

De lange rentene falt den første tiden etter det amerikanske presidentvalget i fjor høst, men siden midten av desember har blant annet rentene på de amerikanske tiårige statsobligasjonene klatret. 

Månedens viktigste tall

På fredag slippes det siste avgjørende tallet før rentemøtet, sysselsettingstallene for februar. 

Sist fredag holdt sentralbanksjef Janet Yellen en tale i Chicago der hun sa at «en renteheving i mars ville være på sin plass dersom data kom inn som ventet».

Yellen holder nøye øye med utviklingen i arbeidsmarkedet, ettersom lav arbeidsledighet er et av målene for rentesettingen. 

– Hvis vår forventning om en økning i sysselsettingen på 220 000 personer (konsensus venter ifølge Reuters 190 000 personer) og uendret ledighetsrate på 4,7 prosent slår til, er den aller siste brikken på plass for en renteheving neste uke, skriver Fjære i morgenrapporten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Thaiskolen: Kyllingsalat
Norges beste Thaikokk Terje Ommundsen viser deg hvordan du kan lage fantastisk thaimat på ditt egent kjøkken. Denne uka får du oppskriften på kyllingsalat.
01:56
Publisert: