Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen har vunnet frem i konkurransen om å studere økonomisk ulikhet i verden. Det betyr minst 15 millioner kroner årlig i ti år.

I konkurranse med en rekke andre forskningsmiljøer har NHH vunnet frem, og Forskningsrådet har tildelt NHH Senter for fremragende forskning.

Det er forskningsgruppene The Choice Lab og Center for empirical labor economics (CELE) som sammen har fått tildelt Forskningsrådets Senter for fremragende forskning (SFF). Et SFF-senter får i gjennomsnitt 15 millioner kroner årlig i ti år, men sentrene kan søke om ekstra midler.

Rettferdighet og likhet

Senteret ved NHH har fått navnet Centre for Experimental Research on Fairness, Inequality, and Rationality (FAIR) og blir landets ledende miljø på ulikhetsforskning.

Dermed går NHHs adferdsøkonomer og arbeidsmarkedsforskere sammen i det nye senteret. Begge disse forskningsgruppene tilhører Institutt for samfunnsøkonomi.

– Dette er en fantastisk anerkjennelse av forskningen ved NHH, sier Bertil Tungodden, ifølge en pressemelding. 

Han er professor og leder ved atferdsforskningsgruppen The Choice Lab og blir leder ved NHHs nye toppsenter.

– Vi har ambisjon om å bli et internasjonalt ledende forskningssenter på ulikhet. Disse midlene er helt avgjørende for å lykkes internasjonalt, sier Tungodden.

– Sentrale tema i vår tid

Konkurransen om SFF-status har vært knallhard. Forskningsrådet mottok 150 søknader. Etter vurderinger av nasjonale og internasjonale forskerkomiteer var det til slutt ti sentre igjen.

Foruten Tungodden som direktør for FAIR, blir førsteamanuensis Ingvild Almås, professorene Alexander W. Cappelen, Kjell G. Salvanes (leder for CELE), Erik Ø. Sørensen og Sandra E. Black faglige ledere ved senteret.

Professor i empirisk arbeidsmarkedsøkonomi, Kjell Gunnar Salvanes, sier ifølge pressemeldingen følgende om tildelingen:

– Dette er svært gode nyheter for NHH og forskningen ved NHH. Begge forskningsgruppene har over lang tid satset på kvalitet i forskningen. Ulikhet er et av de sentrale temaene i vår tid, og et SFF vil styrke NHHs bidrag ved å forene innsatsen på dette området.

Jubel i Trondheim

Blant andre som nå kan glede seg er NTNU i Trondheim, som nå får to sentre for fremragende forskning.

Det ene senteret skal forske på porøse medier – som består av faste stoffer med væske eller gass mellom – og et senter som skal forske på nye måter å kontrollere elektriske signaler ved hjelp av såkalt spinntronikk.

– Sentre for fremragende forskning er et kvalitetsstempel og viser at NTNU har forskning i verdensklasse, også innenfor fysikk, sier rektor Gunnar Bovim ved NTNU, ifølge en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han har kanskje Oslos beste utsikt fra arbeidsplassen sin, men det er én hake
Halvor Jubskaas (56) jobber femti meter over bakken. Som kranfører er han med å bygge ut Møllers hage på Løren.
01:26
Publisert: