– NHH uten Victor kjennes galt.

Ordene tilhører rektor Frøystein Gjesdal ved Norges handelshøyskole (NHH). Gjesdal åpnet tirsdag et æressymposium NHH arrangerer for professor Victor D. Norman (70).

Årsaken er at Norman ved nyttår blir pensjonist.

– Når folk hører at han skal gi seg, tror de det ikke. Han virker ikke å være i pensjonistmodus, sa Gjesdal under sin introduksjon til symposiet.

Aktiv samfunnsdebattant

Norman har preget norsk samfunnsdebatt i flere årtier og regnes som en stjerne ved NHH.

Foruten en omfattende karriere innen forskning og politikk, har han skrevet over 300 artikler gjennom sine faste spalter i avisene, først i Aftenposten, og de siste drøyt 25 årene i Dagens Næringsliv.

– Han har en egenskap ved å bruke økonomisk teori til å forklare verden slik at vanlige folk forstår den – eller i hvert fall slik at de tror de forstår, sa Gjesdal – til latter fra en samling av Norges ypperste samfunnsøkonomer.

Selv om Norman tirsdag under symposiet holder sin siste forelesning som NHH-professor, finner Gjesdal trøst i at Norman vil fortsette både å skrive og snakke i årene som kommer.

– Folk flest vil kanskje ikke engang legge merke til at Victor Norman har gitt seg ved NHH, sier Gjesdal.

Tidligere rektor Jan I. Haaland synes også det er vanskelig å se for seg NHH uten Norman.

– Du har betydd så mye for så mange over lang tid – for kolleger, studenter og tidligere studenter – at vi ikke vet hvordan dette stedet vil være uten deg, sa Haaland til Norman.

Champagne og Norman

Både nasjonale og internasjonale økonomistjerner er hentet inn til æressymposiet ved NHH. Blant dem var Agnar Sandmo, som snart får Norman med seg i NHH-pensjonistenes rekker.

Jeg skulle ønske jeg hadde samarbeidet mer med Victor.
Agnar Sandmo, professor emeritus ved NHH

Sandmo parafraserte den kjente økonomen John Maynard Keynes, som mot slutten av sitt liv sa at han angret på at han ikke hadde drukket mer champagne.

– Jeg skulle ønske jeg hadde samarbeidet mer med Victor, sa Sandmo, som mente det ikke ville vært så ulikt å drikke champagne.

Roser pensjonistlivet

Den pensjonerte Princeton-professoren Avinash Dixit hadde tatt med seg noen trøstens ord til Victor Norman i Bergen.

Dixit beskrev pensjonisttilværelsen som et evigvarende sabbatsår, hvor man kan forske på og sette seg inn i akkurat det man vil uten å bli avbrutt av trivielle ting som avdelingsmøter og eksamensretting.

– Pensjonistlivet er en fantastisk tilstand. Jeg anbefaler det til alle, sa Dixit, som holdt foredrag om utsiktene for nye handelsavtaler i verden.

– Etter valget av Trump vurderte jeg å besvare spørsmålet kun med et «nei» på side to i presentasjonen, sa Dixit.

Victor Norman holder sin siste forelesning som NHH-professor tirsdag ettermiddag under symposiet.(Vilkår)

Redder skiinteressen i skogene
01:14
Publisert: