Onsdag går NHOs årskonferanse av stabelen. Det som skjedde i Midtøsten natten før preger mange av deltagerne.

– Det er klart jeg er like urolig som de fleste andre, sier Equinor-sjef Eldar Sætre.

Natt til onsdag sendte Iran rundt et dusin raketter mot amerikanske militærbaser i Irak. Ifølge statlige iranske medier skal 80 amerikanere være drept. Dette er ikke bekreftet fra USA.

– Iran avfyrte over et dusin raketter mot amerikanske og koalisjonsstyrker i Iran. Det er klart at disse rakettene ble skutt fra Iran mot minst to irakiske militærbaser med personell fra USA og koalisjonspartnere. Vi jobber med å skaffe oss en foreløpig oversikt over ødeleggelsene fra kampene, sier USAs viseforsvarsminister Jonathan Hoffman i en uttalelse.

«Høyere inntjening på kort sikt»

Oljeprisen har spratt umiddelbart opp til over 70 dollar fatet, men har onsdag formiddag falt tilbake til rundt 69 dollar.

Gullprisen har steget til 1585 dollar per unse, det høyeste nivået på syv år. At investorene strømmer til en trygg havn som gull, er et klart tegn på usikkerheten som råder i markedet.

Eldar Sætre påpeker at andelen iransk olje på markedet fra før er liten, så påvirkningen konflikten kan få for oljemarkedet må komme på andre måter. Hva konsekvensene kan bli videre, ønsker han ikke å spekulere i.

– Det har slått tydelig ut i markedet og på oljeprisen. På kort sikt får vi høyere inntjening, men på lang sikt er ikke denne turbulensen bra. Vi ønsker oss en stabil oljepris, sier Sætre.

«Ikke positivt»

Som tidligere Hydro-sjef har Svein Richard Brandtzæg, som nå er styreleder i Veidekke, kjent på kroppen hvordan geopolitiske uroligheter kan påvirke norsk næringsliv.

Tidligere Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg er klokkeklar på at geopolitisk uro er dårlig nytt for norsk næringsliv.
Tidligere Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg er klokkeklar på at geopolitisk uro er dårlig nytt for norsk næringsliv. (Foto: Per Thrana)

– Det er ikke positivt det som skjer nå, slår Brandtzæg fast, og legger til:

– All økning av geopolitisk risiko er negativt for utviklingen innen de fleste markeder. Det gjør at etterspørselen går ned, og det kan gjøre at det blir færre investeringer, og det kan ha negativ effekt på arbeidsplasser og investeringer.

Norsk «gevinst»

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, mener den siste utviklingen i Midtøsten er trist.

– Vi lever i en verden hvor det allerede er ganske store spenninger, og vi trenger ikke flere konflikter i en sånn verden.

Han mener konsekvensene dette kan få for Norge, er todelte:

– Hvis konflikten trappes opp, vil dette bidra ytterligere til spenningsnivået og behovet for opprustning, behovet for å bruke mer penger på militære utgifter.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener utviklingen i Midtøsten er negativt for norsk økonomi, selv om vi kan få en «gevinst» i form av høyere oljepris.
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener utviklingen i Midtøsten er negativt for norsk økonomi, selv om vi kan få en «gevinst» i form av høyere oljepris. (Foto: Per Thrana)

Det andre er de makroøkonomiske konsekvensene.

– Det er en slags «gevinst» i oljeprisen, som nå har steget til like under 70 dollar. Veien fra Midtøsten til det globale makrobildet går gjennom oljeprisen, men erfaringene fra de siste tiårene viser at verden tåler høyere oljepris nå enn før, sier Dørum.

Tidligere har høyere oljepris dempet den økonomiske veksten i verden, men Dørum mener altså at verden tåler høyere oljepris enn før, blant annet fordi land som USA produserer olje selv, og delvis fordi land som står for størsteparten av veksten bruker egenprodusert kull, og ikke olje fra Midtøsten.

– Derfor blir jeg ikke umiddelbart bekymret for makrobildet av det som skjer i Midtøsten, sier Dørum.

Håper 2020 blir annerledes

Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, har følgende reaksjon på nattens hendelser:

– Det er trist at vi fremdeles bruker så mye ressurser på å drepe hverandre. Det viser at det er langt igjen før vi har en verden som er fredfylt og som bruker krefter på å løse de store problemene. Det er trist.

Norske industribedrifter måtte i fjor bruke mye tid og krefter på å håndtere handelskrig og andre globale utfordringer, og Lier-Hansen håper dette året blir annerledes.

– Jeg håper 2020 blir et bra år, og at vi slipper å bruke krefter på handelskrig og det som skjer ute i verden, og at vi heller kan bruke kreftene på å løse utfordringene rundt klima.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.