Natt til onsdag eskalerte konflikten mellom USA og Iran ved at Iran sendte av gårde et dusin raketter mot amerikanske militærbaser i Irak. USAs president Donald Trump sier sent onsdag at ingen ble drept eller skadet i angrepet, som også gjorde begrenset materielle skader.

Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim følger situasjonen tett:

– Det første jeg tenker på, er hvordan dette vil utvikle seg, om det blir krig, sier hun med alvor i stemmen.

Hydro er i stor grad påvirket av hvordan verdenshandelen utvikler seg, og derfor er Aasheim opptatt av hvordan konflikten i Midtøsten vil påvirke den globale økonomien.

– Dette vil forårsake usikkerhet og redusere vekstmulighetene, sier hun.

Varsler nullvekst i 2019

Aasheim var onsdag til stede på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum, og i likhet med mange av de andre deltagerne merker Hydro-sjefen hvordan usikkerheten har festet grepet om markedene.

– Vi merker utsiktene. Vi har tatt ned vekstanslagene våre hvert eneste kvartal i 2019, og vi kommer til å komme ut med nullvekst, sier Aasheim til DN.

For Hydro har resultatene i 2019 blitt sterkt preget av handelskrigen og endringene det har medført, men inntil det siste har utsiktene til en handelsavtale mellom USA og Kina skapt håp for at 2020 skal bli bedre.

– Så kommer denne utviklingen i Midtøsten som gir ny usikkerhet, så stabiliteten inn i 2020 ser ganske dårlig ut nå. Vi er spente på hvordan dette vil utvikle seg, sier hun.

Tror 2020 blir krevende

Så langt har handelskrigen gjort størst skader ikke gjennom selve handelshindringene, men usikkerheten rundt tollsatsene gjør at bedrifter avventer store investeringer.

– Vi merker redusert etterspørsel etter aluminium. Kundene avventer, spesielt ser vi det i Europa i bilproduksjonen. Det er redusert etterspørsel, som gjør at vi må ta ned vår kapasitet.

Den tyske bilindustrien er blitt hardt rammet, blant annet fordi den eksporterer mye til USA og Kina, hvor etterspørselen er blitt redusert, forklarer Aasheim.

– Jeg tror fortsatt 2020 blir et krevende år. Ting løser seg ikke over natten, sier hun.

«Skapt stor usikkerhet»

DNB-sjef Kjerstin Braathen er klar på at nervøsiteten i markedet har økt de siste dagene.

– Det har skapt en stor usikkerhet i markedet, det er stor spenning rundt hvordan denne situasjonen vil utvikle seg, og vi ser hvordan det påvirker oljeprisen. Det har økt spenningsnivået, det ser vi på utviklingen på børsene rundt i verden, sier DNB-sjefen.

Stemningen er god på NHOs årskonferanse, men både Johan H. Andresen jr. og DNB-sjef Kjerstin Braathen er bekymret for utviklingen i Midtøsten.
Stemningen er god på NHOs årskonferanse, men både Johan H. Andresen jr. og DNB-sjef Kjerstin Braathen er bekymret for utviklingen i Midtøsten. (Foto: Elin Høyland)

– Tror du 2020 blir like urolig som 2019?

– Akkurat nå er det veldig urolig i Midtøsten, men før den uroligheten oppsto, opplevde vi at det var en positiv utvikling rundt handelskrigen, og at utsiktene mot å få klarhet rundt brexit har bidratt til å ta ned usikkerheten, sier Braathen.

«Nå holder verden pusten»

Johan H. Andresen er ikke i tvil om effekten av eskaleringen i Midtøsten.

– Det er veldig negativt. For Norge på kort sikt er det bra at oljeprisen øker, men det er litt som å pisse i buksen for å holde seg varm. Dette gjør at det blir mer usikkerhet, som betyr risiko, som betyr økte kostnader. Det er triste greier, sier Andresen.

Tidligere Hydro-topp og nåværende styreleder i børsnoterte Veidekke Svein Richard Brandtzæg sier at utviklingen er negativ for Oslo Børs.

– Enhver økning i geopolitisk risiko er negativt. Nå holder verden pusten og er usikker på hva som skal skje der nede. Nå har det vært et rakettangrep og vi vet ikke utfallet av det enda. Forskjellige signaler som kommer. Vi er i en situasjon nå der det er økte spenninger, sier Brandtzæg.

«Ikke grunn til panikk»

Styrelederen er klar på at den siste utviklingen ikke er positivt for børsene.

– Enhver endring i geopolitisk risiko kan føre til redusert etterspørsel, at man holder tilbake investeringer. Som tidligere Hydro-sjef vet jeg at sånne situasjoner har negativ effekt på prisutviklingen, på enkelte materialer.

– Det kan gi høyere oljepris?

– På noen av selskapene på Oslo Børs kan det ha positiv utvikling, men på andre kan det ha negativ utvikling. Jeg har betydelige investeringer i Hydro-aksjer og Veidekke der jeg er styreleder. Jeg tar ikke penger av Børsen nå. Det er ikke grunn til å få panikk, det er det ikke, sier Brandtzæg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.