Årets første stemningsrapport fra norsk næringsliv gjenspeiler den spesielle situasjonen norsk økonomi er inne i. Næringslivets hovedorganisasjons (NHO) månedlige medlemsundersøkelse ble gjennomført mandag til onsdag denne uken, i dagene etter at regjeringen kom med nye landsomfattende smitteverntiltak.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO er ikke overrasket over at flere bedrifter gjennomfører oppsigelser.
Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO er ikke overrasket over at flere bedrifter gjennomfører oppsigelser. (Foto: Javad Parsa)

– Ikke overraskende viser undersøkelsen at det nye året begynner der det forrige sluttet, på bakfot, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

29 prosent av bedriftene opplyser at de har gjennomført permitteringer. 33 prosent sier de vil permittere fremover. I november svarte 26 prosent av bedriftene at de hadde gjennomført permitteringer blant sine ansatte, og 29 prosent at de planla permitteringer.

– Innstramningen i smitteverntiltakene gjenfinner vi i permitteringstallene, påpeker Dørum.

12.000 flere permitterte

Rundt 8,3 prosent av de ansatte i NHOs medlemsbedrifter er permitterte. Dørum venter at det vil øke til 9,0 prosent i midten av januar. Dersom denne økningen er representativ for alle ansatte i privat sektor, vil dette tilsvare 12 000 flere permitterte.

Til sammenligning ble det i november og desember til sammen permittert nær 20 000 ansatte.

Hver syvende bedrift sliter tungt, viser undersøkelsen. Disse bedriftene har problemer med å betale regninger, frykter konkurs, og har mer enn halvert omsetningen. Dette har ikke endret seg vesentlig fra forrige måned.

– Den vesentligste forskjellen er at det har gått enda én måned med seigpining. Og at søndagens skjenkestopp legger ytterligere sten til byrden for mange av dem, sier Dørum.

Oppsigelser

Undersøkelsen viser også at andelen bedrifter som har gjennomført oppsigelser fortsetter å øke. Sjeføkonomen er ikke overrasket over dette.

– Når omsetningen vedvarende er lavere enn normalen, og inntektene ikke matcher beløpene i vinduskonvoluttene, blir permitteringer omgjort til oppsigelser. Bakrusen etter jule- og nyttårsfeiringen illustrerer at det ennå er et stykke vei igjen av maratonen, sier Dørum.

Andelen som planlegger oppsigelser har imidlertid avtatt. Ifølge Dørum kan dette skyldes at jo flere som er sagt opp, desto færre er det igjen å si opp. Han viser også til at det ikke er alle bransjer som er like berørt av krisen.

Hardt rammet

DN har de siste dagene skrevet om flere bransjer og bedrifter som er blitt rammet av de strenge smitteverntiltakene. Hotellnæringen er blant næringene som sliter, og har mistet over ti millioner overnattinger siden koronautbruddet i mars.

Innføringen av enda strengere smitteverntiltak i starten av januar gjorde ikke inngangen til det nye året bedre.

Den ferske NHO-undersøkelsen viser at reiselivsnæringen er næringen som sliter mest. Ifølge undersøkelsen er NHO Reiseliv på topp når det gjelder hvor stor andel av ansatte som er permittert, andelen som planlegger oppsigelser, andelen som frykter konkurs, som har problemer med å betale regninger og størst omsetningstap.

Onsdag kom nyheten om at Petter A. Stordalens Comfort Hotel Stavanger er konkurs.

Rammet av tiltak

Regjeringens innstramning av smitteverntiltakene innebærer blant annet strengere regler for butikker og kjøpesentre. I tillegg til å oppfordre handelsnæringen til å utsette januarsalget, pålegger myndighetene kjøpesentre og butikker å innføre antallsbegrensninger.

Handelsnæringen reagerte med skuffelse på de nye tiltakene.

– Det er mange butikker som sliter grunnet koronatiltakene. Spesielt gjelder selvstendige butikker og butikker i Oslo sentrum, sa administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening til DN tidligere denne uken.

Han mener imidlertid det er serveringsbransjen som lider mest. To av tre barer og restauranter i Oslo holder stengt som følge av skjenkestopp. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.