– Jeg er bekymret for utviklingen. Norsk økonomi kan bli hardt rammet. Skal vi skape flere lønnsomme arbeidsplasser er vi avhengige av gode handelsavtaler som gjør at vi har noen å selge varene våre til. Vi er et lite land og er helt avhengig av tilgang til de store markedene der ute, sier Erna Solberg til DN.

Frykten for økt handelsproteksjonisme i verden er et hett samtaletema på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag. Solberg benytter anledningen til å advare aktører i den norske samfunnsdebatten mot å ta gode handelsavtaler for gitt.

– De vet hvem de er

– Jeg vil advare mot dem som tror at vi skal kunne skape flere private arbeidsplasser samtidig som de vil kutte båndene til de avtalene som nettopp gir oss markedsadgangen til å få solgt varene som vi skal leve av i fremtiden.

Hvem er det du sikter til?

– Det er mange krefter også i Norge som er opptatt av dette, som ikke skjønner hva dette landet har bygget hele den velferden vi har på. Jeg trenger ikke spesifisere hvem de er nærmere, de vet hvem de er, sier Solberg.

– Trenger et sterkt EU

Erna Solberg får støtte av NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

– Utviklingen i retning økt proteksjonisme internasjonalt gjør meg svært urolig. Vi er langt mer avhengige av de åpne grensene enn mange andre land er, og vi har ikke tilgang til et stort eget marked. Derfor er det viktig at vi skjønner verdien av de avtalene vi har før vi begynner å lefle med dem, sier Lund.

De to topplederne er bekymret for den populistiske bølgen som herjer det europeiske kontinentet.

I slutten av april er det presidentvalg i Frankrike, hvor politikere har sikret seg oppslutning på meningsmålingene med løfter om folkeavstemning om utmeldelse av EU.

– Jeg har bekymringer for de aktørene i Europa som vil svekke EU, sier Solberg.

– Jeg er veldig bekymret for utfallet av presidentvalget i Frankrike. Nå har de konservative fått en god kandidat som jeg tror kan virke samlende. Det gir meg håp om at Marine Le Pen ikke vinner, men jeg vil ikke utelukke noe. Det vil i så fall være en katastrofe for EU, sier Lund.

Proteksjonistiske strømninger

Statsministeren og NHO-sjefen er ikke alene om å bekymre seg. Den politiske utviklingen i retning økt proteksjonisme har preget den internasjonale samfunnsdebatten i 2016.

De første konturene av et nytt globalt handelsregime ble synlige i juni, da majoriteten av britene stemte for å melde landet ut av EU og det europeiske handelsfellesskapet. I november stemte amerikanerne frem Donald J. Trump som USAs neste president. I løpet av valgkampen kom han med valgløfter om å skrote en rekke frihandelsavtaler.

Trump har også varslet at han vil straffe selskaper som flytter produksjonen utenlands og ilegge varer fra Mexico og Kina saftig straffetoll.

Mer finansuro i vente

Bente A. Landsnes, børsdirektør ved Oslo Børs, tror Donald Trumps valgseier, brexit og en utvikling i retning økt proteksjonisme internasjonalt kan skape mer finansuro i markedene.

– De mange politiske spørsmålene som skal avgjøres i 2017 kan skape mer børsuro i markedene, sier Landsnes.

Hun håper det har vært mest prat fra Trumps side.

– Vi er helt avhengige av samhandling begge veier, sier Landsnes.

– Er du bekymret over de populistiske strømningene i Europa?

– Ja, det er jeg. Jeg blir bekymret når politikken beveger seg helt til yttersiden, sier Landsnes.

Også sjeføkonom Øystein Dørum uttalte til DN torsdag at han er bekymret for Trump.

NHOs nye sjeføkonom, Øystein Dørum, var tilstede på NHOs årskonferanse.
NHOs nye sjeføkonom, Øystein Dørum, var tilstede på NHOs årskonferanse. (Foto: Ida von Hanno Bast)

– Usikkerheten er først og fremst hva som vil være amerikansk politikk i det året vi går inn i, sa Dørum.

EU må få økt tillit

Den populistiske bølgen bekymrer også Arvid Moss, Konserndirektør, Energi og Forretningsutvikling i Hydro.

– Norsk økonomi kan bli skadelidende dersom verden beveger seg i retning av mer proteksjonisme som bremser den globale handelen. Det utgjør utvilsomt et usikkerhetsmoment i det kommende året, sier Moss.

Arvid Moss i Hydro mener flere av Donald J. Trumps løfter i valgkampen er urovekkende.
Arvid Moss i Hydro mener flere av Donald J. Trumps løfter i valgkampen er urovekkende. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Hvordan kan bremsen i internasjonal handel påvirke Norge?

– Jeg leste DNs intervju med sentralbanksjef Øystein Olsen med interesse, og deler hans bekymringer. Som en liten og åpen økonomi er vi sårbare fordi vi er så avhengige av gode vilkår i verdenshandelen, sier Moss.

– Er det risiko for global handelskrig?

– Som svært mange nordmenn har jeg fulgt presidentvalget tett, og synes flere av Trumps løfter i valgkampen er urovekkende. Men vi vet fortsatt lite om hvilken politikk han faktisk vil føre. Jeg venter i spenning på at administrasjonen hans starter arbeidet, sier Moss.(Vilkår)

- Vi forstår fremtiden, og dere har erfaringen. Sammen kan vi skape selskaper med trippel bunnlinje.
Elin Nørve, Gründer av lederutviklingsprogrammet Future Leaders, til NHO-konferansen.
01:44
Publisert: