– Usikkerheten er først og fremst hva som vil være amerikansk politikk i det året vi går inn i, sier Øystein Dørum, NHOs nye sjeføkonom.

Dørum jobbet tidligere som sjeføkonom i DNB Markets og startet i den nye jobben 1. desember. Toppene i norsk politikk og næringsliv er torsdag samlet hos NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum under tittelen «Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid».

– Mer opptatt av å begrense handelen

Dørum er i likhet med mange andre bekymret for hva USAs nye president Donald J. Trump vil gjøre når han snart blir verdens mektigste person. Trump har varslet at han vil hente hjem amerikanske arbeidsplasser og jobbe for nasjonale interesser, ikke de globale. 

– Signalene fra valgkampen, i etterkant av valget, utnevnelsene til Trump, alt peker jo i retning av at vi har fått en president som er mer opptatt av å begrense handelen enn av å øke handelen. Du trer ikke ut av handelsavtaler over natten. Men man kan i alle fall tenke seg at vi får et helt annet momentum i internasjonale handelsforretninger, hvis representanten for den nest største økonomien sitter bakerst i rommet mer armene i kors og sier at «dette er ikke vi med på», sier Dørum.

– Det verste er bak oss

Dørum er derimot mer optimistisk på vegne av den globale veksten i 2017.

– Mitt inntrykk er at vi er i ferd med å gå inn i et nytt år med en ganske brukbar økonomisk vekst. Ting ser egentlig ikke så verst ut. De siste nøkkeltallene fra USA og eurosonen er på vei oppover, og tall fra Norge tyder også på at vi har lagt det verste bak oss, sier Dørum. 

Jensen: Ikke veldig høy global vekst

Finansminister Siv Jensen (Frp) er uenig i at veksten er i ferd med å ta seg opp.

– Det varierer litt fra land til land, noen gjør det relativt sett bedre. Svensk økonomi har sett et veldig oppsving og amerikansk økonomi har gjort det relativt sett bra. Men den globale veksten samlet sett er ikke veldig høy. Det skyldes blant annet at veksten i de fremvoksende økonomiene er noe lavere enn den har vært, sier Jensen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Finansminister Siv Jensen (til venstre) i samtale med NHOs Kristin Skogen Lund og stortingspresident Olemic Thommessen på NHOs årskonferanse.
Finansminister Siv Jensen (til venstre) i samtale med NHOs Kristin Skogen Lund og stortingspresident Olemic Thommessen på NHOs årskonferanse. (Foto: Ida von Hanno Bast)
Han selger alt fra 40 år gamle originale Nike joggesko til porselenshunder og årgangstermoser
88 år gamle Bjørn Nergaard har jobbet i 70 år, og vil ikke pensjonere seg så lenge beina og hodet virker. – Det er livet mitt å få lov å gå her, sier han.
03:18
Publisert: