Onsdag la Oljefondet frem resultater som viste at vårt felles sparefond har tapt nær 1700 milliarder kroner i første halvår, og torsdag morgen kom den ventede, likevel historiske beskjeden fra Norges Bank om at styringsrenten heves med 50 basispunkter for andre gang på rad.

Det var derfor ikke rart at interessen var stor da det økonomiske radarparet sentralbanksjef Ida Wolden Bache og oljefondssjef Nicolai Tangen møttes til diskusjon i DN-teltet under Arendalsuka torsdag ettermiddag.

– Det har vært et halvår preget av stort alvor, så det er vanskelig å trekke frem et høydepunkt, sa Wolden Bache, da DNs kommentator Bård Bjerkholt spurte om de relativt ferske toppene hadde noen høydepunkter å trekke frem.

– Snakker aldri om veddemål

Oljefondets fall på over 14 prosent i første halvår er, målt i kroner, det aller største i fondets historie. En av de store overraskelsene var imidlertid at Tangen og hans investeringsteam slo referanseindeksen med over én prosent med sine risikoinvesteringer.

Blant grepene Oljefondet har foretatt seg over risikobudsjettet er økt eksponering i olje- og energiaksjer, salg av obligasjoner med lang løpetid og kjøp av de med korte, samt investeringer i fast eiendom.

Akkurat disse grepene var Bjerkholt interessert i å bore i.

– Kan man si at dette var et veddemål på at inflasjonen skulle bli høyere enn det markedet forventet?

– Nei. Jeg tenker vi aldri snakker om veddemål, for det virker så useriøst. Men vi brukte dette risikobudsjettet for å ta ned markedsrisikoen.

– Men hadde ikke inflasjonen blitt så høy, så ville dere jo tapt på denne strategien. Så sånn sett var det vel et veddemål?

– Ja og nei. Vi vurderte oppside og nedside og renten var så lav på det tidspunktet. Den var i mange tilfeller negativ. Når den allerede er så lav, så kan den ikke gå så fryktelig mye lenger ned, men den kan gå ufattelig mye høyere opp.

– En spesiell opplevelse

Både Tangen og Wolden Bache har måttet navigere i tøft farvann denne våren, men det stormet også rundt dem begge allerede da de tiltrådte i sine nåværende stillinger.

Et av vinterens store temaer var om stillingen som sentralbanksjef skulle gå til daværende visesentralbanksjef Wolden Bache eller eksstatsminister og Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Valget falt opprinnelig på sistnevnte, men det var ikke mindre dramatisk at Stoltenberg brått måtte trekke seg som følge av en krig på det europeiske kontinentet.

– Det var en spesiell opplevelse. Det var veldig uvant. Den interessen for mitt private meg, den tror jeg nok ikke jeg kommer til å venne meg til. Når det er sagt, er det klart at offentlig debatt og diskusjon rundt hvem som skal inneha en så viktig stilling er sunt og naturlig, svarte Wolden Bache på spørsmål fra DN-journalist Jorun Fallmo Aartun om hvordan hun opplevde situasjonen.

– Hvordan passer det bildet mediene tegnet av deg egentlig med det du selv sitter med? Er det noe du ønsker å korrigere?

– Jeg skulle kanskje ønske at jeg hadde en morsom «fun-fact» å dele med dere. Men jeg tror at … Min dyktighet får andre vurdere, men at jeg er hardtarbeidende og seriøs, det stemmer nok, og det står jeg for.

Seriøsiteten har nok kanskje kommet godt med i den siste tiden med galopperende inflasjon, stramt arbeidsmarked og skyhøye gasspriser. Da Norges Bank torsdag hevet renten med 50 basispunkter, markerte det den raskeste renteoppgangen på et tiår.

715.000 nordmenn har aldri stått overfor et høyere rentenivå – sentralbanksjefen håper husholdningene har tatt høyde for renteøkningene dnPlus

Tross en inflasjon på over seks prosent, forsvarte Wolden Bache at renteoppgangen ikke var høyere.

– Inflasjonen er betydelig over målet. Men så stirrer vi ikke blindt på inflasjonen når vi fastsetter renten, og det er utvilsomt stor usikkerhet knyttet til virkningen av en høyere rente. Det er en risiko for at høyere prisvekst og rente kan bremse økonomien, særlig boligmarkedet og konsumet, mer enn det vi har sett for oss.

Parterapi

Men det var ikke bare basispunkter og historiske tap som sto på tapetet torsdag ettermiddag. Det økonomiske radarparet ble også prøvd på sitt forhold – Wolden Bache er Tangens sjef.

– Da det skulle ansettes ny sentralbanksjef, var det noen kommentatorer som mente man burde ha en generalsekretær i Nato for å holde denne mannen i ørene. Hvordan har det gått?

– Jeg har merket meg at det har vært usedvanlig mye prat om ørene til Nicolai, men jeg har ikke sett noe behov for å holde Nicolai i ørene. Vi har full tillit til Nicolai og alle de andre dyktige menneskene i Oljefondet. Så betyr ikke det at vi ikke har diskusjoner, og i rollen som styreleder skal man støtte daglig leder, men også utfordre.

Likevel kunne Tangen selv innrømme at han har opplevd å bli korrigert, da Bjerkholt lurte på nettopp det.

– Du har holdt en rekke motivasjonsforedrag, stemmer det at noen i Finansdepartementet ringte og sa det ble litt mye Tangen og foredrag?

– Nei, de ringte ikke direkte til meg, men jeg hørte det litt sånn via-via.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.