Den norske PMI-indeksen ligger nå på 50,4 som indikerer fortsatt vekst i norsk industri. Det viser ferske tall. Dermed falt PMI-tallene for norsk industri med 3,5 poeng.

På forhånd var det ventet et svakt fall til 53,5 sammenlignet med forrige måned. Dermed var tallene vesentlig lavere enn ventet. I august endte den norske PMI-indeksen på 53,8 etter en oppsiktsvekkende svak julimåling.

– DNB PMI svinger noe fra måned til måned og var i september litt lavere enn en beregnet trend. Likevel, også trenden har vært svakt nedadgående det siste året og indikerer at farten i norsk industri er på vei ned, men at aktiviteten fortsatt øker, skriver DNB Markets i en oppdatering, og fortsetter:

– DNB PMI støtter opp under bildet om at veksttoppen er nådd og at det ikke er behov for flere renteøkninger fra Norges Bank. Vi tror styringsrenten blir liggende på dagens nivå på 1,50 prosent i årene fremover.

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets understreket at norsk PMI kan variere mye fra måned til måned på grunn av et lavt antall respondenter. Likevel er trenden klar.

– Trenden sier også at vi er litt på vei ned. Det har vært en liten nedgang det siste året, men vi ligger fortsatt over 50 som viser økt aktivitet i industrien, sier hun.

PMI-indeksen for norsk industri er basert på en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer, og er et samarbeid mellom DNB og Nima. PMI regnes ofte som en temperaturmåler for industrien. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.
Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets. (Foto: Petter Berntsen)

Det var en bred nedgang i de norske PMI-tallene:

  • Indeksen for nye ordre falt med 7,5 poeng til 48,7. Både indeksen for hjemmemarkedsordrene og eksportordrene avtok.
  • Produksjonsindeksen falt med 3,5 poeng i september til 51,4.
  • Indeksen for leverandørenes leveringstid avtok med 2,0 poeng til 49,0 i september.
  • Sysselsettingsindeksen steg imidlertid med 1,7 poeng til 55,6 i september, og bidro til å dempe det totale fallet.

– Det er et spesielt stort fall for ordreindeksen, men disse varierer en del fra måned til måned. Den ligger likevel nå på et nivå under 50 som indikerer lavere aktivitet, sier Strøm Fjære. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.