Etter en solid oppgang på ukens første handelsdag, er de amerikanske børsene igjen nær det rekordhøye nivået fra tidligere i år.

Den brede indeksen S&P 500 er bare litt over tre prosent fra toppen 26. januar.

– Et par tre dager til med denne farten, og hele korreksjonen ned som vi hadde for litt siden er reversert, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i sin morgenrapport tirsdag.

Han viser til at lange renter trakk litt ned i starten av uken.

– Det roer nok aksjemarkedet, skriver Olsen.

Renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid steg i forrige uke til 2,95 prosent, men har siden falt til dagens nivå på 2,86 prosent.

– Roer

Når lange renter stiger, er dette normalt dårlig nytt for aksjemarkedet.

Oppgang i de viktige amerikanske markedsrentene er blitt knyttet til at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) er i ferd med å trekke tilbake den kraftige stimulansen som har preget finansmarkedene i årene etter finanskrisen.

Et globalt børsfall for noen uker siden ble utløst av større lønnsvekst enn ventet i USA. Forventninger om at utviklingen vil gi inflasjon, og igjen høyere rentenivå, førte til at lange renter steg.

I løpet av en ukes tid falt S&P 500-indeksen med til sammen ti prosent. Siden har det svingt en del.

I forrige uke ble referatet fra rentemøtet i slutten av januar publisert. Her kom det frem at medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komité mener vekst og inflasjon øker sannsynligheten for flere renteøkninger fremover. Referatet ble først positivt mottatt, men stemningen snudde da renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid nådde det høyeste nivået på fire år.

Nå tror mange, blant andre Nordea Markets, at Fed vil øke renten fire ganger i år. I desember signaliserte sentralbanken tre rentehevinger.

– Markedet har gått langt i å prise tre økninger i år slik Fed lenge har kommunisert, men lenger frem er fortsatt forventningene moderate. Det ventes bare én heving til i 2019, skriver Olsen i sin oppdatering.

Meglerhuset tror fire rentehopp i år vil innebære at de lange rentene skal videre opp. Sjeføkonom Olsen ser for seg en «en humpete utvikling» fremover.

– Normalt tar det litt tid før markedet stabiliseres, skrev han i en rapport i forrige uken.

Venter på Powell

Tirsdag ettermiddag norsk tid skal USAs ferske sentralbanksjef Jerome Powell møte i Kongressen for å legge frem sitt syn på pengepolitikken og svare på spørsmål.

Ifølge sjeføkonom Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest vil hendelsen følges tett.

– Finansmarkedet biter negler. Det er ventet at han kommer til å snakke om hvordan han ønsker å normalisere pengepolitikken, skrev Gudmundsson i en morgenrapport mandag.

Handelsbanken Capital Markets tror ikke det vil komme nye signaler om flere rentehevinger i år enn de tre som allerede er varslet.

– Og skulle det likevel bli fire hevinger i år, vil det igjen være drevet av sterke nøkkeltall, og dermed løpende bearbeidet gjennom markedsprisingen, skriver meglerhuset i sin morgenrapport tirsdag. (Vilkår)

Slik får du kinolyd i stuen
Gråbein tester de beste subwooferene.
03:38
Publisert: