Forrige uke steg tiårsrenten i USA, som er en viktig referanserente i finansmarkedene verden over, til over tre prosent.

– Børsutviklingen i USA har vært preget av rentenerver, ettersom den «magiske» treprosentgrensen ble brutt for renten på amerikanske tiårs statsobligasjoner, skriver sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management i en oppdatering mandag morgen.

Det er første gang siden 2014 at renten kommer opp på dette nivået, påpeker han.

Venter oppgang

Tiårsrenten er den årlige renten investorer krever for å låne den amerikanske staten penger i ti år. Oppgang i renten ble tidligere i år utpekt som den utløsende årsaken til et børsras tidligere i år.

Mandag er renten litt ned igjen, til 2,95 prosent.

– Vi venter at rentene trekker gradvis videre oppover, som følge av de sterke vekstutsiktene for den amerikanske økonomien, skriver Rein i oppdateringen.

Før helgen kom det nye tall som viser at den amerikanske økonomien, målt i bruttonasjonalprodukt, vokste med 2,3 prosent i første kvartal. Dette var bedre enn ventet.

Inflasjonstall

Oppgang i de lange rentene i USA blir gjerne knyttet direkte til forventninger om at inflasjonen stiger. Mandag ettermiddag kommer det nye tall for amerikansk kjerneinflasjon (PCE). Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets tror tallet ender på 2,0 prosent.

– Etter at amerikansk inflasjon falt mye og uventet i fjor, er den dermed raskt tilbake på målet. Det vil trolig føre til at Fed blir enda mer overbevist om at renten må heves videre. Vi venter at det kommer tre hevinger til i år, samt fire hevinger neste år, skriver Magnussen i en morgenrapport.

Det er riktignok ikke ventet heving når USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) offentliggjør sin rentebeslutning onsdag 2. mai.

Rapporteringssesong

Samtidig er resultatsesongen på Wall Street i full gang.

– Rapporteringssesongen for S&P500 har vært knallsterk så langt, skriver Rein i sin oppdatering.

– Selv om det ennå er tidlig å konkludere når «bare» 53 prosent av selskapene har levert kvartalsrapportene, så ligger inntjeningsveksten an til å bli over 24 prosent for første kvartal, skriver han.

Nøkkelindeksene på Wall Street lå fredag omtrent på det samme nivået som da uken startet, etter å ha falt kraftig mandag og tirsdag, for så å slå tilbake med bred oppgang onsdag og torsdag.

– Her hjemme har det gått langt bedre, og Oslo Børs nådde igjen en ny «all time high», godt støttet av en oljepris som var over 75 dollar per fat i løpet av forrige uke, påpeker Rein.(Vilkår)

Dette ser de store bedriftene etter hos gründere
Espen Wiik fra Orkla Ventures røper hva de store bedriftene ser etter i første møte med en startup.
02:04
Publisert: