– De fleste land har startet en forsiktig gjenåpning av økonomiene og aktiviteten vil ta seg opp fra et svært lavt nivå. Risikoen for tiltagende smittespredning ved for rask åpning og potensielt forsiktige husholdninger og bedrifter, gjør at det vil ta lang tid å få aktiviteten tilbake til normalen.

Dette skriver sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce sammen med sin kollega, sjefstrateg Kjetil Høyland.

I sin ukerapport påpeker de at den brede amerikanske aksjeindeksen S&P500 bare har en nedgang på 12–13 prosent så langt i år, etter kraftig oppgang i april.

– Dette gjør aksjemarkedene mer sårbare for negative nyheter og markedene har korrigert noe ned denne uken, skriver Bruce og Høyland.

De mener frykten for at gjenåpningsprosessen kan bli langvarig eller delvis reversert har økt etter nyheter om økning i antall smittede i Sør-Korea.

– Sør-Korea har fremstått som lærebokeksempelet på håndtering av koronaviruset og økningen i smitten der var en påminnelse om at veien tilbake til normalitet kan bli lang, står det i ukesrapporten.

De peker på at gjenåpningsfasen vi nå går inn i blir viktigere for markedene enn de svake makrotallene, som var ventet.

Noen spørsmål som vil bli sentrale for utviklingen er om man kan unngå for mye smittespredning, hvordan bedrifter og husholdninger vil reagere til åpning, og om permitterte vil få tilbake jobben, ifølge Nordea-økonomene.

Internasjonal politikk skaper usikkerhet

Samtidig som gjenåpningsprosessen blir en viktig faktor for markedsutviklingen, har også risikoen for en eskalering i handelskrigen mellom USA og Kina økt.

Trump har blant annet fordømt Kina for håndteringen av koronaviruset.

Bruce og Høyland peker på den tiden i 2019 hvor stemningen i markedet beveget seg i takt med nyhetsflyten rundt handelskonflikten, og setter spørsmålstegn ved om det kan skje igjen.

Sist uke endte med redusert frykt da talsmenn på begge sider uttrykte støtt til fase 1 av handelsavtalen.

– På den annen side «beordret» Trump denne uken det amerikanske pensjonsfondet for statsansatte om å ikke investere i kinesiske selskaper. Han har ingen myndighet til å instruere om dette, men det statlige fondet har fulgt Trumps instruks, skriver de.

Vanskelig å tolke tall

Analytikerne peker på at flere nøkkeltall kan være vanskelig å tolke. Blant annet peker de på at tall for kjerneinflasjonen i USA falt kraftig, men advarer mot tolkning.

– Når restauranter, butikker, kinoer og lignende stenger ned og konsum-sammensettingen endres drastisk, vil beregninger av det generelle prisnivået bli gjort på et mangelfullt/feilaktig grunnlag, skriver Bruce og Høyland.

Et annet poeng gjelder PMI-tall for eurosonen, USA, Storbritannia og Japan som kommer neste uke.

I disse innkjøpssjefsindeksene svarer bedriftene på om situasjonen har bedret seg fra sist måned.

– Med en viss åpning i økonomien er det god grunn til å tro at mange mener situasjonen er litt bedre eller i alle fall ikke verre enn i april, står det i ukesrapporten.

Det vil si at selv om indeksen viser bra resultater (over 50), må man ta i betraktning at dette er bra i forhold til et veldig svakt april-nivå. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.