SSB gjør et forsøk på å forutse befolkningsveksten i Norge, men gir tre ulike scenarioer for veksten avhengig av utvikling i både fruktbarhet, levealder og innvandring.

- De siste tiårene har Norge hatt en høy befolkningsvekst sammenlignet med resten av Europa. I befolknings­fremskrivingenes mellomalternativ vil folketallet i Norge fortsette å vokse relativt raskt, men ikke like raskt som de siste årene, skriver SSB.

Mellomalternativet er det SSB ser som mest sannsynlig. Slår det til vil befolkningen i Norge vokse med mer enn 50.000 årlig til og med år 2025. 50.000 personer tilsvarer omtrent dagens befolkning i Bodøkommune. Etter 2025 blir veksten noe lavere, men det er fortsatt befolkningsvekst hvert år fram til neste århundreskifte, og folketallet passerer 6 millioner i 2031 og 7 millioner i 2065. Ved neste hundreårsskifte vil vi være 7,7 millioner nordmenn.

Det forutsettes at fruktbarheten på lang sikt vil ligge på rundt 1,8 barn per kvinne, at levealderen vil fortsette å øke – sterkere blant menn enn blant kvinner – og at nettoinnvandringen vil være relativt høy, særlig i første del av fremskrivingsperioden, skriver SSB.

I alternativet med sterk vekst vil befolkningen være 9 millioner på sammen tidspunkt og hele 14 millioner i 2100.

I alternativet med lav nasjonal vekst vil befolkningstallet synke fra rundt 2070 og være på 5,2 millioner i 2100.

Den høye veksten de senere årene henger sammen med høy innvandring, ikke minst fra de østeuropeiske landene som ble EU-medlemme ri 2004 og 2007.

I de 28 landene som i dag utgjør EU, har befolkningsveksten de siste tiårene vært langt lavere. Siden 1980 har den årlige veksten vært på under 0,5 prosent. EUs statistikkbyrå, Eurostat, publiserte tidligere i år nye befolkningsframskrivinger, og i deres hovedalternativ stopper den samlede befolkningsveksten i de 28 medlemslandene etter hvert opp, og i en periode etter 2050 blir det nedgang i folketallet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.