Det internasjonale pengefondet (IMF) venter arbeidsledigheten å stige i Norge gjennom 2015, ifølge en fersk rapport om Norge fredag.

Veksten vil imidlertid være "moderat", fremgår det av rapporten. Ifølge SSB-tall som ble offentliggjort torsdag, stod ledigheten på 3,3 prosent eller 91.000 personer i Norge ved utgangen av mars.

Vil ha mer konservativ pengebruk

En delegasjon fra IMF overleverte i dag sin vurdering av norsk økonomi til finansminister Siv Jensen. Regjeringens finanspolitikk får støtte, heter det i en pressemelding fra Finansdepartementet. Rapporten peker også på at endringer i skattesystemet vil kunne øke produktiviteten og veksten i økonomien.

IMF støtter regjeringens bruk av fleksibiliteten som ligger i handlingsregelen og holder det oljekorrigerte underskuddet under fire prosent av fondets verdi. Regjeringen oppfordres imidlertid til en mer konservativ bruk av oljepenger for å opprettholde en mer nøytral finanspolitikk.

- Så lenge økonomien er på eller nær kapasitet ser vi ikke behov for ytterligere finanspolitisk stimuli, sier lederen for overvåkingen av Norge, Tom Dorsey i IMF, på pressekonferansen fredag, ifølge TDN Finans.

Tom Dorsey fra Det internasjonale valutafondet (IMF) overleverer finansminister Siv Jensen IMFs rapport om norsk økonomi og økonomisk politikk. Foto: Cornelius Poppe /
Tom Dorsey fra Det internasjonale valutafondet (IMF) overleverer finansminister Siv Jensen IMFs rapport om norsk økonomi og økonomisk politikk. Foto: Cornelius Poppe / (Foto: NTB scanpix)

Tom Dorsey fra Det internasjonale valutafondet (IMF), til høyre, overleverer finansminister Siv Jensen IMFs rapport om norsk økonomi og økonomisk politikk fredag.

Vil øke produktiviteten

Et underskudd godt under fire prosent av fondet gir en buffer mot økonomiske tilbakeslag, ifølge finansministeren.

- Jeg merker meg IMFs synspunkter. Samtidig er jeg også svært opptatt av hvordan oljepengene brukes. Bruken må bidra til å øke produktiviteten og vekstevnen i økonomien, sier Siv Jensen.

Etterlyser mer nøytral skattesystem

Rapporten peker på at et mer nøytralt skattesystem vil kunne øke effektivitet og vekst. Et enkelt system med brede grunnlag og få unntak vil ifølge IMF kunne gi rom for lavere skattenivå.

– Jeg merker meg at IMF mener justeringer i retning av et mer nøytralt skattesystem vil kunne gi rom for lavere skattesatser. Dette rommet vil kunne økes ytterligere ved også å holde igjen på utgiftssiden, sier Jensen.

Krever omstilling

IMF peker videre på at det på noe lengre sikt er behov for omstillinger i norsk økonomi for å opprettholde veksten når oljeinvesteringene flater ut og etter hvert avtar.

- IMF peker her på en viktig utfordring for norsk økonomi. Derfor er det viktig at vi legger grunnlaget for et robust og mangfoldig næringsliv i årene som kommer, sier Jensen.

BNP-veksten i Fastlands-Norge ventes til  1,9 prosent i 2014 og 2,4 prosent i 2015. I World Economic Outlook (WEO)-rapporten for april anslo IMF en reell BNP-vekst i Norge på 1,8 prosent i 2014 og 1,9 prosent i 2015.

IMF venter at inflasjonen stabiliserer seg rundt to prosent i 2014 og 2015, og IMF viser til at effekten fra valutasvekkelsen den seneste tiden avtar.

En delegasjon fra IMF har hatt møter med relevante myndigheter og observatører i Oslo. Besøket er en del av IMFs bilaterale overvåkning, såkalt artikkel IV-konsultasjon.

Les også:
IMF bekymret over det norske boligmarkedet
Boliginvesteringene faller og faller  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.