Fredag kom regjeringen med nye smittevernråd etter en uke som har vært preget av flere nye smittetilfeller landet rundt.

Forrige helg ble det meldt om flere fester på Oslos vestkant, samtidig som det har vært lokale utbrudd i Indre Østfold, Moss og på Hurtigruten.

Det førte til at regjeringen på fredagens pressekonferanse trakk i bremsen, og den planlagte videre gjenåpningen blir satt på vent.

  • Alkoholserveringen blir stoppet ved midnatt. Dette gjelder over hele landet.
  • Det blir ikke åpnet for arrangementer for 500 personer fra 1. september, slik det tidligere har vært antydet
  • Breddeidretten blir ikke åpnet 1. september.

Det kom ikke et påbud om bruk av munnbind i det offentlige rom, men helseminister Bent Høie (H) understreket at det vil komme mer detaljerte råd rundt dette frem mot 14. august.

Videre anbefales det at arbeidsgivere legger til rette for fortsatt hjemmekontor, og regjeringen fraråder nå alle unødvendige utenlandsreiser uansett «farge» på landet.

Ser liten grunn til bekymring

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB mener oppbremsingen har et negativt fortegn.

– Gitt alt som er blitt sagt om oppblussing av smitten, er det nok ikke overraskende at planene måtte justeres. Det som imidlertid hadde hatt en virkelig negativ betydning for økonomien er hvis vi hadde gått tilbake til slik det var da det sto på som verst.

– Hva kan man forvente av den videre økonomiske veksten i lys av dette?

– Opphentingen og veksten vi kommer til å se videre vil gå litt saktere, og oppgangen vil bli litt mindre sterk enn ventet. Men det er ikke dette som har de mest inngripende effektene på økonomien. Veksten i økonomien fremover vil bli betydelig, fordi fallet var så bratt tidligere i år. Det er fortsatt en gjeninnhenting som skal skje, sier Haugland.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen Sparebank 1 Markets ser liten grunn til bekymring etter de nye tiltakene.

Han sier dagens nyhet om å gjeninnføre tiltak har vært både godt annonsert i forkant og kommer på et lite overraskende tidspunkt med tanke på at smittetallene har økt både her, og i Europa.

– Økonomien har hentet inn en god del av tapet fra februar, selv om man ikke er oppe på samme nivå som da, sier Andreassen, og viser til at detaljhandelen eksempelvis ligger på skyhøye nivåer.

– Udramatiske tiltak

Andreassen tror heller ikke prisvekst i boligmarkedet, eller oppgang på børsen er tegn på at nordmenn er for optimistiske på vegne av økonomien.

– Det er heller snakk om at vi prøver oss frem, og ser hvor langt det er mulig å tøye strikken. Nå er de fortsatt et lavt nivå på smitte, og god kontroll selv om det stiger litt. Derfor har det ikke vært galt å åpne ting, sier han og understreker at skjenkestopp har små økonomiske konsekvenser samlet sett.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets. (Foto: Eivind Senneset)

Også i USA har markedet gått bra, selv om smittespredningen har vært høy. Andreassen advarer likevel mot å sammenligne, da smittespredningen i USA er konsekvens av det han mener er en rekke dårlige politiske valg.

– Markedet tar veldig sats på at økonomien går fort tilbake, og det kan være man er litt for forventningsfulle, fordi dette er vi ikke ferdige med. Vi kommer til å ha en økonomi som fungerer på et lavere nivå god stund, og optimismen gjelder vel i stor grad selskapers evne til inntjening av tap, men jeg tror ikke dette gjelder for Norges del, sier Andreassen og fortsetter:

– Dette er helt udramatiske tiltak, smittenivået er også svært lavt. Man har fortsatt kontrollen, også dersom smitten skulle øke.

«Vet mange er skuffet»

På pressekonferansen klokken 14 fredag uttalte helseminister Bent Høie at det var på tide å brette opp ermene.

– Jeg tror de fleste av oss har forstått at ferien er over. Vi må brette opp ermene fordi vi har en jobb å gjøre. Jeg sikter ikke til jobben som gir oss månedslønn, men jobben vi må gjøre for å hindre at koronaviruset gjør at vi må stenge landet, sa han, før han la til:

– Sommeren fikk oss kanskje til å glemme at vi lever med et farlig virus. Utbruddene de siste ukene viser hvor sårbare vi er, sier Høie.

Regjeringen åpner altså ikke opp for arrangementer for 500 personer eller breddeidretten fra 1. september. De åpner ikke for å fjerne kravet om en meter avstand i kinosaler og konferansesaler.

– Jeg vet at mange innen kulturliv, idrettsliv og næringsliv har ventet og håpet på dette, og at mange kommer til å bli skuffet. Det forstår jeg veldig godt, men vi kan ikke ta sjansen på at smitten øker ytterligere. Derfor kan vi ikke åpne for mer kontakt mellom mennesker, sa Høie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.