På drøye fem uker har euro blitt 30 øre dyrere mot norske kroner. En fire dagers romantisk seilbåttur for to fra Procido til Amalfi i Italia i september er dermed blitt 414 kroner dyrere.

En euro koster onsdag 9,72 kroner.

Oljeprisen har steget ti prosent i år og norsk økonomi går så det suser, men kronen følger ikke etter. DNB Markets' valutastrateg Magne Østnor mener kronesvekkelsen skyldes forhold som er helt utenfor Norges kontroll.

Global vekst

– Vi har et geopolitisk klima som har vært ruskete den siste tiden, så når det da skjer så mye internasjonalt, er ikke kronen så interessant lenger, sier Østnor.

Han trenger mer enn en hånd for å telle alle de politiske risikoene global økonomi står overfor i øyeblikket. Han peker blant annet på ny populistisk regjering i Italia, valutakollaps i Tyrkia, amerikanske sanksjoner mot Iran, EU og USAs anstrengte forhold til Russland, forholdet mellom USA og Nord-Korea – og ikke minst, handelskrig.

– Konsekvensene av dette er at flere ting peker mot svakere global vekst. Både toll på kinesiske og amerikanske importvarer og vanskeligheter for fremvoksende økonomier gir lavere vekst i global handel. Hvis den globale veksten svikter vil man vente svakere oljeetterspørsel, som vil gi negativ utvikling i oljeprisen og dermed også for kronen, sier Østnor.

Når man frykter for veksten i global økonomi, vender markedet seg ofte mot trygge havner som ofte er de største valutaene. Derfor har markedet snudd seg mot dollar, ifølge strategen.

– Skulle det virkelig blåse opp til storm, er dollarpapirer noe av det man helst vil eie, sier han.

«Ikke kroner du får best betalt i»

Østnor påpeker også at den norske kronen titt og ofte handler i takt med valutaer i fremvoksende økonomier, og at disse ofte svekker seg når stemningen blir dårligere.

– Men vi er da langt fra en fremvoksende økonomi?

– Det er det som kan føles litt paradoksalt. Men vi blir sett på som en liten, åpen økonomi som er veldig avhengig av hva som skjer rundt oss. For de store aktørene er vi knøttsmå. Det er ikke kronene du får best betalt i når man har geopolitisk klima som nå, sier han.

Ifølge de ferske prognosene fra DNB Markets venter meglerhuset at kronen vil styrke seg mot euro neste år, og de to påfølgende årene.

I 2019 venter DNB at en euro koster 9,30 kroner.

– Jeg vil karakterisere det som en fortsatt svært svak krone, sier Østnor.

Han tror kronen først vil styrke seg når markedet ser at Norges Bank ikke bare vil heve renten én gang, men fester lit til at sentralbanken er i gang med en «rentehevingssyklus», altså flere rentehevinger.

- Det vi er ganske sterke i troen på, er en sterkere krone utover høsten og våren, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets
- Det vi er ganske sterke i troen på, er en sterkere krone utover høsten og våren, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets (Foto: Ida von Hanno Bast)

Kan gjøre et godt kjøp

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror torsdagens bnp-tall kan gjøre kronen svakere på veldig kort sikt. Han sier at strømproduksjonen i Norge falt med 13 til 15 prosent i andre kvartal på grunn av den varme sommeren, og at de tror det har dratt ned veksten i fastlands-bnp med rundt tre tideler.

Det i seg selv har ikke mye å si for den underliggende veksten i norsk økonomi, men det er ikke sikkert alle følger like godt med, mener Olsen.

– Det kan være aktører som bare reagerer på et svakt tall. Det kan ikke utelukkes at det kan komme enda bedre nivåer å ta en posisjon for det vi er ganske sterke i troen på, er en sterkere krone utover høsten og våren, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne måneden ødelegger for aksjonærene
Er det én måned du skal unngå aksjemarkedet så er det denne.
01:23
Publisert: