For første gang bruker Norge i 2016 mer penger fra Statens Pensjonsfond Utland, eller det såkalte Oljefondet, enn det som fylles på. I år vil 84 milliarder kroner bli tatt ut for å drifte et land i omstilling.

Regjeringen legger opp til å bruke totalt 225,6 milliarder kroner fra fondet til neste år. Dette tilsvarer tre prosent av antatt markedsverdi av fondet ved inngangen av 2017.

Fraråder dagens bruk

Nå advarer Det internasjonale pengefondet (IMF) Norge mot å ta ut for mye penger av sparegrisen.

I en foreløpig rapport, som ble publisert torsdag, kommer pengefondets eksperter med sine vurderinger av norsk økonomi inkludert fremtidig oljepengebruk.

Krympende oljeinntektene kombinert med endringer i det globale markedet, gjør at IMF har liten tro på at avkastningen i fondet fremover vil være stor nok til at vi kan fortsette å følge den såkalte fireprosentsbanen: at den årlige bruken over tid kan tilsvare fire prosent av verdien i Oljefondet.

- Målet på fire prosent er ikke lenger passende å operere med i finanspolitikken. Et mål på 2,5 til tre prosent av fondets avkastning vil være nødvendig for å kunne spare oljepengene til finansielle utfordringer i det lange løp, skriver pengefondet.

Tre prosent

Tidligere sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Knut Anton Mork, fikk i januar i oppgave av regjeringen å se nærmere på nettopp oljepengebruken.

Mork-utvalget konkluderer med at forventet realavkastning på Oljefondet vil være lavere enn fire prosent uansett aksjeandel.

Flertallet av dem foreslo  å øke aksjeandelen fra 60 til 70 prosent, deriblant NHH-professor Karin Thorburn.

Les også: Ekspertutvalg: 70 prosent aksjeandel i Oljefondet

Utvalget mente imidlertid at selv med økt aksjeandel ikke er realistisk med fire prosent avkastning. Tre prosent er mer realistisk, ifølge utvalget.

IMF har merket seg forslagene i Mork-rapporten, idet de kommer med sitt forslag om å redusere Norges oljepengebruk.

- Vi noterer oss at Mork-utvalget kom til en lignende konklusjon, skriver pengefondet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump gir god stemning på børsene
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer hvorfor.
02:36
Publisert:
- Welcome to Olden
Stadig økende cruisetrafikk betyr opp mot 9000 besøkende om dagen til vesle Olden i Nordfjord. DN var med på årets siste anløp.
02:18
Publisert: