Norske husholdninger økte gjelden med 6,5 prosent de siste 12 månedene frem til desember i år, viser kredittindikatoren (K2) som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem onsdag.

Dette er en liten oppgang fra en årsvekst på 6,4 prosent i november.

Handelsbanken Capital Markets ventet på forhånd en liten nedgang til 6,3 prosent.

– Selv om vi har en liten oppgang nå, har husholdningenes gjeldsvekst vært relativt stabil det siste halve året, sier meglerhusets seniorøkonom Marius Gonsholt Hov.

– Det er fortsatt riktig å si at husholdningenes gjeldsvekst har toppet ut og kommet seg litt ned, sier han.

Har toppet ut

Gjeldsveksten for husholdningene toppet ut på rundt 6,7 prosent på forsommeren i fjor, før det var en nedgang utover høsten.

Avkjølingen i boligmarkedet er den sentrale faktoren bak denne gradvise nedgangen, påpeker Hov.

– Samtidig er gjeldsveksten fremdeles et stykke over inntektsveksten i husholdningene, og noe høyere enn hva Norges Bank har lagt til grunn, sier seniorøkonomen.

– Det kommer til å ta tid til å få gjeldsveksten videre ned, selv om vi har sett at det har kjølt seg ned i boligmarkedet, sier han.

Sterkere enn ventet

Kredittindikatoren er et mål på utviklingen i all innenlandsk gjeld for husholdninger, ikke-finansielle foretak og i kommuneforvaltningen.

Kredittindikatoren samlet viste en oppgang på 6,3 prosent de seneste tolv månedene frem til utgangen av desember.

Dette er en oppgang fra 5,8 prosent forrige måned. TDN Finans skriver at oppgangen på forhånd var ventet til 5,9 prosent.

– Overraskelsen i dag var at effekten fra ikke-finansielle foretak var mye sterkere enn ventet, sier Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Årsveksten for ikke-finansielle foretak gikk opp fra 4,7 prosent i november til 6,4 prosent i desember. (Vilkår)

Oljeanalysesjef: – Erna sa «omstilling». Da kjøpte jeg en gitar, møtte opp i denne garasjen og har ikke sett meg tilbake
I opprør mot oljeskatten dannet et knippe kjente næringslivsfolk rockeband. Nå har Skandalebandet vært i studio.
01:01
Publisert: