Norske forbrukere har i ett år bekymret seg for de økonomiske utsiktene. Opinions augustmåling av forbrukertilliten gir imidlertid et nytt lavpunkt.

– Alle de fire indikatorene som utgjør forbrukertillitsindeksen faller markant fra juli til august, og alle indikatorene er lavere i august i år enn i fjor. Størst er fallet for tilliten til landets økonomi om 12 måneder, som ikke har vært lavere siden mai 2016, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion i en melding fredag.

Forbrukertillitsindeksen (CCI) for august falt til -4,0 poeng i august, ned 3,3 poeng fra juli, ifølge Opinions undersøkelse.

Handelskrig og brexit

Indeksen er med det også 3,3 poeng lavere enn for ett år siden. CCI var markant lavere i andre enn i første halvår i fjor. Fallet fortsatte i første halvår i år.

– Internasjonale handelskonflikter og økt usikkerhet om Storbritannias forhold til EU, spesielt om det blir en hard brexit 31. oktober, kan påvirke norske bedrifter og norsk økonomi, og innvirker i sin tur på forbrukernes oppfatning av norsk økonomi nå og det kommende året, sier Høidahl.

«Nøktern optimisme»

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener de månedlige undersøkelsene svinger for mye og støtter seg heller til Finans Norges forventningsbarometer, som kommer kvartalsmessig.

Forventningsbarometeret for tredje kvartal som ble publisert 15. august viste et overraskende hopp i folks økonomiske optimisme, der hovedindikatoren steg til 17,1 – fra 13,9 foregående kvartal.

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.
Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Optimismen har imidlertid vært avtagende trend fra et år tilbake, men fra høye nivåer. Nå er nivået litt over det historiske gjennomsnittet, påpeker Jullum.

– Det er ingenting som forteller oss at det er noe stor usikkerhet rundt fremtiden for nordmenn, det ser man blant på bilsalget og boligsalget. Men det er ikke sånn hurra-meg-rundt, som det var i 2006 og 2007. Det er mer nøktern optimisme, sier sjeføkonomen.

Færre ledige

Fredag kom også ledighetstall fra SSB. Fasiten viser at arbeidsledigheten i Norge gikk tilbake med 500 personer i august, der 2,3 prosent av arbeidsstyrken var arbeidsledige per utgangen av måneden.

Bruttoledigheten, som i tillegg inkluderer arbeidssøkere som deltar i arbeidsmarkedstiltak, gikk ned med 1100 personer.

– Ledigheten er nå på omtrent samme nivå som i april, etter å ha svingt litt opp og ned de siste månedene. Så langt i år har antallet helt ledige falt med 3500 personer, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Shoppe-hopp

Detaljhandelstall som ble lagt frem fredag, viser at forbruket holder seg.

Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene var opp 0,8 prosent fra juni til juli, viser sesongjusterte tall, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

På forhånd var detaljhandelen ventet å stige med 0,4 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Direkt.

Uenige om renteheving

Nordea Market mener ledighetstallene støtter en renteheving fra Norges Bank på neste rentemøte. Rentebeslutningen offentliggjøres 19. september.

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce.
Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce. (Foto: Fartein Rudjord)

«Dagens arbeidsledighet er noe over Norges Banks prognoser. Vi tror imidlertid at Norges Bank vil konkludere som oss, og forvente at den sidelengs bevegelsen over sommeren var kortlivet. Derfor bør ikke noe arbeidsledighet forhindre Norges Bank fra å heve renten på september-møtet», skriver senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en oppdatering fredag.

DNB Markets er ikke av samme oppfatning.

«Vi mener Norges Bank vil se utviklingen som generelt på linje med forventningene. Selv om innenlandsøkonomien holder seg sterk, tror vi at Norges Bank vil avstå fra å heve rentene i september på grunn av den svake utviklingen og økte usikkerheten utenlands. Vi tror Norges Bank i september vil signalisere en renteheving i desember, men at denne vil bli droppet litt lenger frem, som vil holde styringsrenten uendret på nåværende 1,25 prosent i hele prognoseperioden», skriver makroøkonom Jeanette Fjære Strøm i DNB Markets i en oppdatering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Makroøkonom i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære.
Makroøkonom i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære. (Foto: Petter Berntsen)