Detaljomsetningen utenom motorkjøretøy steg med 0,9 prosent i oktober, viser den sesongjusterte volumindeksen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem mandag.

På forhånd var det ventet en oppgang på 0,4 prosent i oktober, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

«Flere bransjer hadde økning i omsetningsvolumet fra september til oktober i år. Butikker med salg av klær, sko, tekstiler og utstyrsvarer samt netthandel bidro til økningen i denne perioden. Byggevarer og sportsutstyr viser også økning i sesongjustert volum», skriver SSB i en melding mandag. 

«Salget i dagligvarebutikkene og salg av mat og drikke i spesialforretningene hadde derimot en nedgang i omsetningsvolumet fra september til oktober i år», skriver byrået.

Flat trend

I september var det en nedgang på 0,3 prosent i detaljomsetningen. Den langsiktige trenden i omsetningen viser en forholdsvis flat utvikling helt tilbake til begynnelsen av 2014.

Det private forbruket står for rundt halvparten av verdiskapingen i norsk fastlandsøkonomi og består av både vare- og tjenestekonsum. Detaljomsetningen fanger opp det meste av varekonsumet.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen mener det ikke er riktig å trekke en konklusjon fra dette ene tallet og viser til at trenden så langt i år har vært flat.

– Det var litt bedre enn ventet, men vi ser at detaljhandelen og varekonsumet kan hoppe opp og ned fra måned til måned. Det har vært en svakhet tidligere i høst, sier Due-Andresen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.