Nordea Markets la torsdag formiddag ut følgende melding:

– Norges Bank må handle nå for å unngå total nedsmelting.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets, sa at de tror Norges Bank kan komme til å annonsere ekstraordinære tiltak for å bedre likviditeten allerede på torsdag.

Noen timer senere kom svarer fra Norges Bank:

Fra og med fredag vil sentralbanken tilby ekstraordinære F-lån til de norske bankene med tre måneders løpetid, skriver Norges Bank i en pressemelding.

Sist sentralbanken ga ut denne type lån med så lang løpetid, var under finanskrisen i 2008.

- Det vil hjelpe, men spørsmålet er om det vil hjelpe nok, sier Olsen.

«Dette gjør bankene trygge»

F-lån er en type lån som Norges Bank kan gi til de norske bankene for å justere likviditeten. Vanligvis forfaller disse lånene i løpet av noen dager, men de lånene som sentralbanken tilbyr nå, vil ha en varighet på tre måneder.

– Dette gjør bankene trygge på at de har penger ikke bare den neste uken, men faktisk de neste tre månedene, sier Olsen.

Renten på F-lånene vil være den gjeldende styringsrenten, og alle banker vil få låne så mye de ønsker.

Dette er også i motsetning til hvordan F-lånene vanligvis fungerer.

Sentralbanken vil tilby ekstraordinære tremåneders F-lån så lenge de finner det formålstjenlig, står det i pressemeldingen.

Ikke sett siden finanskrisen

Årsaken til at Norges Bank kommer med dette grepet nå, er at det norske pengemarkedet er i ferd med å kollapse.

– Vi ser nå en ganske stor oppgang i pengemarkedspremien, både internasjonalt og på grunn av norske forhold. Stresset øker i markedet, forklarer Olsen.

Tre måneders Nibor er den viktigste norske pengemarkedsrenten, og denne illustrerer hvor mye det koster for bankene å låne penger. Det er denne renten som avgjør både hva folk flest får i boliglånsrente, og hva bedriftene må betale for å låne penger av bankene.

Nå stiger denne kraftig, så kraftig at vi ikke har sett noe tilsvarende siden finanskrisen.

– Nibor-premien kommer til å stige med rundt 100 basispunkter, sier Olsen.

100 basispunkter tilsvarer ett prosentpoeng. For lånemarkedet gir dette samme effekt som om sentralbanken skulle satt opp styringsrenten med et helt prosentpoeng.

Må tilføre likviditet

– Det betyr at Norges Bank må kutte styringsrenten med 50 prosentpoeng bare for å holde Nibor konstant, sier Olsen, og legger til:

– Det som skjer nå er bråstopp i økonomien, det klarer du ikke å bøte på med å redusere renten. Nå handler det om å hindre at låntagere må betale mer for lånene sine enn før, midt oppe i den usikkerheten vi ser nå, sier sjeføkonomen.

Han mener at det Norges Bank nå må gjøre er å tilføre bankene mer likviditet.

– Norges Bank har god kontakt med bankene og gjør det som trengs. Vi behøver ikke bli veldig bekymret, men kanskje er dette så alvorlig at de gjør noe allerede i dag, sier Olsen.

Olsen understreker at de ikke er bekymret for bankene, og at dette handler om likviditet, ikke soliditet.

Ikke like ille som i 2008

Pål Ringholm, kredittanalytiker i Sparebank 1 Markets, forklarer at det som skjer nå i det norske pengemarkedet er det som skjer hver gang det oppstår en krise.

– Det som skiller situasjonen nå fra under finanskrisen, er at bankene i USA, Europa, og spesielt i Norge, har mer kapital. Det som skjer nå er bekymringsfullt, men jeg er ikke på langt nær så bekymret som under finanskrisen, sier han.

Også Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, sier at det vi ser nå i det norske pengemarkedet minner om det vi så under finanskrisen, men at situasjonen nå ikke er like alvorlig.

– Pengemarkedsrenten har økt kraftig i løpet av dagen. Ved å tilføre likviditet til markedet, kan Norges Bank få pengemarkedsrenten ned igjen, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.