Norges Bank vil i mars kjøpe valuta for 1,7 milliarder kroner på vegne i staten, som i praksis innebærer et salg av norske kroner. Det går frem av en melding tirsdag formiddag.

I februar var kronesalget på 1,9 milliarder kroner. DNB Markets ventet på forhånd at sentralbanken ville holde kronesalget uendret i mars.

Kronen er lite endret mot euro og dollar i etterkant av nyheten.

Den norske staten får oljeinntekter både i kroner og dollar og andre valutaer. Fra 2014 var pengestrømmen i kroner ikke nok til å dekke budsjettunderskuddet, og Norges Bank måtte derfor veksle om noen av inntektene i valuta til kroner.

Det ble det slutt på i fjor vår. De enorme petroleumsinntektene gjør at det har vært nok til å dekke budsjettunderskuddet. Derfor har Norges Bank i stedet solgt kroner hver dag for å veksle til annen valuta som puttes i Oljefondet.

Gjennom sommeren i fjor lå Norges Banks kronesalg på 1,5 milliarder per dag i juni, juli og august, før kronesalget ble økt til 3,5 milliarder i september som følge av ekstraordinære inntekter fra de norske olje- og gasselskapene.

Kronesalget toppet ut på 4,3 milliarder kroner i oktober, før det ble senket til 3,7 milliarder i november og 1,9 milliarder i desember.

Den norske kronen har svekket seg markant mot både dollar og euro så langt i 2023. Tirsdag morgen koster en dollar 10,33 kroner, mens en euro koster 10,96 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.