Norges Banks hovedstyre har som ventet besluttet å sette opp styringsrenten fra 0,50 prosent til 0,75 prosent.

Dette er første gang på over syv år at styringsrenten heves. Forrige gang var i mai 2011. Renten ble sist satt ned i mars 2016, da til et rekordlavt nivå.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i første kvartal 2019, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Senker rentebanen

Rentebeslutningen legges frem sammen med nye prognoser for norsk økonomi. Spenningen på forhånd har vært knyttet til hva hovedstyret ville si om renteutviklingen i den såkalte rentebanen.

Den forrige utgaven av «Pengepolitisk rapport» fra i sommer indikerte to rentehevinger i 2019. Flere analytikere har ventet en oppjustering til tre rentehevinger. I stedet nedjusteres rentebanen noe i de nye anslagene, og det fastholdes på to rentehevinger til neste år.

Etter at rentebeslutningen og rapporten ble lagt frem, svekker kronen seg.

– Vi hadde ventet en oppjustering av rentebanen på forhånd. I stedet får vi en liten nedjustering, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Det har også vært spekulert i om sentralbanken ville legge inn en ekstra renteøkning i desember i år. Dette skjer altså ikke.

– Norges Bank har vært langt mer forsiktige enn vi hadde trodd, og en ny renteheving i desember er nå uaktuelt. Spesielt har banken lagt vekt på en nedgang i innenlandsk etterspørsel og usikkerheter utenlandsk, blant annet med tanke på proteksjonisme, sier Due-Andresen.

«Lite endret»

Norges Banks hovedstyre skriver i torsdagens pressemelding at renteutsiktene er lite endret fra forrige rapport.

«Med en gradvis renteoppgang anslås inflasjonen å være nær målet noen år frem, samtidig som arbeidsledigheten fortsatt er lav», heter det.

Inflasjonsmålet til Norges Bank innebærer at rentesettingen skal sikre en prisstigning på to prosent. Kjerneinflasjonen, som er det sentralbanken ser til, er nå på 1,9 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hovedstyret legger vekt på at «usikkerhet om virkningene av høyere renter taler for å gå varsomt frem i rentesettingen».

Ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets legges det i den ferske rentebanen opp til totalt seks rentehevinger de neste tre årene, slik at styringsrenten ender på 2,25 prosent ved utgangen av 2021.

– Er dette en fornuftig rentebane gitt dagens økonomiske situasjon?

– Den var i alle fall overraskende. Norges Bank er blitt mindre optimistisk på vegne av norsk økonomi. Jeg trodde det ville legges mer vekt på at inflasjonen har kommet opp og kronen er svak, svarer Bruce.

Ventet annet utfall

DNB Markets' sjeføkonom Kjersti Haugland tror Norges Bank tok de fleste på sengen med torsdagens kunngjøring.

– Jeg tror et samlet analytikerkorps hadde ventet et annet utfall, sier hun.

– Det viser at dette er en sentralbank som ønsker å tre forsiktig frem, noe som kanskje ikke er veldig overraskende i en verden full av risiko. Det viser også at det tydeligvis ikke haster å få renten opp og at norsk økonomi ikke «koker over», sier Haugland.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets mener Norges Bank undervurderer effekten en lav rente har på norsk økonomi.

– Det er ikke bra å ha så lav rente for en økonomi som går så godt som den norske. Samtidig spiller det liten rolle hva sentralbanken tror skjer i 2021 eller senere. Det viktigste var at renten ble satt opp i dag, sier Andreassen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gruer du deg til renteøkningen? Her er 5 råd som gir deg like god råd
DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller hvordan.
00:41
Publisert: