– Dette er en hyggelig anerkjennelse og en fin motivasjon for videre arbeid, sier Norges Banks Ida Wolden Bache.

Direktøren for pengepolitikk i sentralbanken mottok prognoseprisen på tampen av Samfunnsøkonomenes valutaseminar onsdag ettermiddag. Prisen rangerer 15 makroøkonomiske miljøers anslag for utviklingen i ti økonomiske faktorer som bnp, sysselsetting, rente, oljepris og flere. Plassifre summeres og gir vinneren. Dette er 12. gang prisen deles ut.

I år vant altså Norges Bank for fjerde gang.

– Litt flaks

– Vi er nok av de største makroøkonomiske miljøene. Mange personer deltar i arbeidet. Vi bruker også flere modeller, sier Wolden Bache.

Men hun innrømmer at det i tillegg til antall medvirkende og faglig styrke trengs litt flaks. I tillegg kan tidspunktet prognosene utarbeides på påvirke utfallet.

– Det skal alltid litt flaks til. Vår prognose lages tett opp til nyttår. For dem som laget prognosene for 2016 tidligere i 2015 var det større usikkerhet for videre utvikling i oljeprisen etter fallet, sier hun.

Lett – og litt bakpå

– Det var lett å kåre vinneren i år. Norges Bank var på første-, andre- eller tredjeplass i syv av de ti faktorene vi måler, sier BI-forsker Genaro Sucarrat, deltager i beregningene og prisutdeler på vegne av Samfunnsøkonomene.

Bunnplass i prognoser for norsk økonomisk utvikling tok utlendingene: EU og Det internasjonale pengefondet IMF havnet sist.

– De er kanskje ikke så tett på, sier Sucarrat.

– Men er det ikke litt urettferdig å sammenligne Norges Banks prestasjoner med dem fra langt mindre økonom-miljøer?

– Absolutt. DNB, som også er store, har vunnet tre ganger. På den annen side har Harald Magnus Andreassen – som tidligere var makroøkonom alene i Swedbank – vært høyt oppe flere ganger, sier Succarat.

– Hvorfor er dere så langt bakpå – det er hvordan prognoser laget i 2015 traff i 2016 som belønnes nå?

– Det må bli slik. Noen tall er klare dagen etter at et år er slutt, men for eksempel tall for konsum og flere andre er anslag til både ett og to år etter, før de endelige tallene kommer, sier Sucarrat.(Vilkår)

DNs vinanmelder Merete Bø forteller deg hvilke Burgund-viner det gjelder å sikre seg i år.
Merete Bø vinanmelder i DN anbefaler deg viner fra Burgund-slippet på Vinmonopolet torsdag.
04:07
Publisert: