Torsdag formiddag holdt Norges Bank styringsrenten uendret på 0,75 prosent, etter at sentralbanksjef Øystein Olsen satte opp renten i september for første gang på over syv år.

Torsdag varsler banken at renten fremdeles skal opp i mars til neste år, men for årene fremover signaliserer den en mer gradvis renteoppgang enn tidligere.

Samtidig står sentralbanksjefen på det han tidligere har sagt, nemlig at renten skal opp til 1,00 prosent i mars.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i mars 2019, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Handelsbanken-topp: –Bør avlyse rentehevinger

Tidligere har sentralbanksjefen vært svært klar på at det norske folk må forberede seg på at renten vil stige de kommende årene, men nå Har Norges Bank senket prognosen for hvor raskt renten skal opp de kommende årene.

–Den nye rentebanen kan tyde på fem rentehevinger frem mot 2021, ned fra seks som var anslått i september. Det viktigste nå er at vi kan vente en to renteøkninger neste år, den siste trolig i september, sier Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum.

I tillegg til de to rentehevingene neste år, legges det opp til en heving i 2020 og 2021. Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, mener Norges Bank bare økningene neste år bør gjennomføres.

– En god norsk økonomi og høyere inflasjon enn ventet gjør at rentene trolig heves to ganger i 2019. For øvrig har banken innsett at Norge ikke er isolert. Svakere vekst utenlands og lavere lønnsvekst gjør at de andre rentehevingene bør skyves lenger unna. Vi mener derfor Norges Bank bør avlyse flere av rentehevingene, sier Due Andresen.

Den nåværende rentebanen viser en «rentetopp» på to prosent, kontra 2,25 prosent fra anslagene i september.

– En topp på 1,25 prosent etter 2019 bør foreløpig holde i dagens internasjonale klima. En rentebeslutning gir kun et lite øyeblikksbilde, sier hun.

Skrur ned parametere

Norges Bank spår lavere lønnsvekst i årene fremover. Sentralbanken endrer ikke på prognosen for 2019, noe som betyr at de fremdeles spår en lønnsvekst på 3,2 prosent. For 2020 og 2021 tas anslagene noe ned.

Sentralbanken tar også ned anslagene for norsk økonomisk vekst i de to nærmeste årene. Ifølge de nye prognosene kommer bnp-veksten til å være på 2,3 prosent til neste år og 1,6 prosent i 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I denne gaten i Oslo er det bare funkisboliger
Og alle er tegnet av de samme to arkitektene.
00:00
Publisert: