Onsdagens inflasjonstall fra SSB viste en høyere prisstigning enn ventet. Kjerneinflasjonen steg 1,4 prosent, godt over 1,0 prosent som analytikerne så for seg på forhånd.

Kronen styrket seg umiddelbart på tallene.

– En sterkere inflasjon enn forventet gir markedsaktørene tro på at det kan komme en renteheving allerede i år slik som Norges Bank har lagt til grunn, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Hun tror det vil ta lengre tid før sentralbanken setter opp renten.

Venter moderate lønnsoppgjør

På forrige rentemøte i desember i fjor hevet Norges Bank rentebanen slik at første renteøkning allerede kan komme mot slutten av året. Styringsrenten ligger nå på 0,5 prosent.

DNB Markets tror ikke renten blir hevet i år, men i september neste år.

– Det er fordi boligmarkedet kommer til å være svakt i år, og når vi nærmer oss jul vil det være tydelig for Norges Bank at det ikke er nødvendig å sette opp renten fordi norsk økonomi ikke kommer til å være presset, sier Kjersti Haugland.

Hun mener at kapasitetsutnyttelsen ikke er så høy at det vil oppstå et kostnadspress i økonomien.

– Vi forventer moderate lønnsoppgjør og et svakt boligmarked med boligprisfall og fall i boliginvesteringer, sier hun.

Sjefstrateg tror renten blir satt opp i år

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB tror Norges Bank kommer til å sette opp renten allerede i desember.

– Det er basert på at den norske økonomien går bra og er ventet å ha en solid vekst. Samtidig ser vi en stadig forbedring i arbeidsmarkedet som vil gjøre at inflasjonen tar seg opp, som igjen tilsier at økonomien ikke trenger en rekordekspansiv pengepolitikk, sier hun.

Erica Blomgren.
Erica Blomgren. (Foto: Charlotte Wiig)

Hun ser at kapasitetsutnyttelsen har steget mer og fortere enn ventet på grunn av bedre vekst og stadige forbedringer i arbeidsmarkedet.

Siste arbeidsledighetstall fra Nav for november viste at antall registrerte ledige falt med 1.700, og at færre bedrifter varsler om oppsigelser og permitteringer sammenlignet med året før.

Selv om Blomgren tror renten blir hevet allerede i år, tror hun samtidig at hevingen kommer til å bli mer gradvis og mer forsikring enn man historisk har sett.

– Det at at inflasjonen ventes å ligge under målet tilsier at Norges Bank ikke har noen bråhast med å heve renten kjapt, samtidig som rentehevingen går i en mer langsom takt internasjonalt. Men fremfor alt har Norges Bank en stor fleksibilitet fordi inflasjonen har vært ventet å ligge under målet hele prognoseperioden.

Den ordentlige testen kommer

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets skriver i en kommentar at onsdagens inflasjonstall trolig ikke endrer synet til Norges Bank siden oppgangen ikke er drevet av fundamentale faktorer.

Strømprisene, som varierer mye fra måned til måned, bidro sterkt til oppgangen i inflasjonen med en økning på åtte prosent på årsbasis.

– Den ordentlige testen vil komme i løpet av de neste par månedene der både sentralbanken og vi forventer en videre oppgang i inflasjonen på bakgrunn av svekkelsen av kronen i fjor, skriver han.

Etter et veldig svakt 2017 for den norske kronen, spesielt mot euro, har den styrket seg vesentlig siden årsskiftet. En euro koster onsdag formiddag 9,62 kroner. På sitt svakeste i 2017 kostet en euro 9,98 kroner. (Vilkår)

Møt gründerne bak den amerikanske podkastsuksessen Pod Save America
De har alle jobbet for Barack Obama. Så gründet de den amerikanske podkastsuksessen Pod Save America. Nå er de i Oslo for å spille inn sin første podkast utenfor USA.
04:02
Publisert: