Nato har besluttet at Jens Stoltenbergs periode som generalsekretær skal forlenget med ett år. Beslutningen ble tatt på Natos ekstraordinære toppmøte i Brussel torsdag.

Planen har frem til nå vært at Stoltenberg skal gi seg som Nato-sjef 30. september og tiltre som sentralbanksjef i Norge senere på året. Men krigen i Ukraina har endret bildet.

Men det var ikke kun Nato som kom med nyheter torsdag.

– Jens Stoltenberg har sagt fra seg stillingen som sentralbanksjef som følge av at han fortsetter som generalsekretær i Nato. Finansdepartementet vil om kort tid legge frem en innstilling for Kongen i statsråd om utnevnelse av Ida Wolden Bache som sentralbanksjef.

Det melder Finansdepartementet i en pressemelding like etter Nato-meldingen om forlengelse. Senere bekreftet Norges Bank at Wolden Bache har takket ja.

– Jeg har i dag bekreftet overfor Finansdepartementet at jeg vil takke ja til å fortsette i stillingen som sentralbanksjef, sier hun.

Omtrent fire timer før beskjedene fra Nato og Finansdepartementet, var Ida Wolden Bache på podiet med sin aller første rentebeslutning som sentralbanksjef. Da kunne hun melde at Norges Bank har besluttet å heve styringsrenten til 0,75 prosent.

Bache søkte på stillingen da den ble utlyst i fjor høst.

– Jeg søkte fordi jeg har et sterkt engasjement for Norges Bank, våre dyktige medarbeidere og vårt samfunnsoppdrag. Det engasjementet er like sterkt i dag, sier hun i en pressemelding fra Norges Bank.

Stoltenberg sier følgende i en pressemelding fra Nato:

– Jeg har i dag takket ja til å fortsette som generalsekretær i Nato. Vi står overfor en skjebnetid for europeisk sikkerhet. Jeg er takknemlig for tilliten som Natos stats- og regjeringssjefer har vist meg, og vil vie all min oppmerksomhet til å lede alliansen gjennom denne krevende tiden. Samtidig har jeg informert Finansdepartementet om at jeg frasier meg stillingen som sentralbanksjef. Nato trenger en generalsekretær som ikke over lengre tid er på vei et annet sted, spesielt nå.

«Hun må vi ha!»

Ida Wolden Bache begynte som forskningsassistent i Norges Bank i 1998. Professor ved Oslomet, Fredrik Wulfsberg, var med på ansettelsen.

– Det første vi sa etter intervjuet var «hun må vi ha!», sa han til DN i januar.

– Hun gjorde en kjempejobb fra dag én selvsagt. Hun kan håndverket. Hun er tydelig, viser integritet og lytter på andre. En sentralbanksjef står overfor vanskelige avveininger, men hun er alltid opptatt av å få frem ulike synspunkter for å ta de beste og riktigste avgjørelsene, sa Wulfsberg.

Økonomiprofessor ved UiO, Kjetil Storesletten, har jobbet tett med Bache.

– Ida er skikkelig. Hun er alltid forberedt og sier ikke dumme ting, sa Storesletten i samme sak.

Borghild Tenden var læreren hennes på Valler videregående skole i Bærum.

– Ida er den flinkeste eleven jeg noen gang har hatt. Jeg har faktisk tenkt mye på henne, også før dette med sentralbanksjef dukket opp, sa hun til DN.

Ingen ny søknadsprosess

DN har spurt Finansdepartementet om hvorfor det ikke blir ny søknadsprosess.

– Det er ikke utenkelig at andre kandidater unnlot å søke gitt Stoltenberg-kandidaturet sist?

– Stillingen som sentralbanksjef har veldig nylig vært utlyst. Det er derfor både naturlig og i tråd med kvalifikasjonsprinsippet å vurdere om andre søkere på søkerlisten er kvalifiser og bør tilsettes, fremfor å lyse ut stillingen på nytt. I den grundige rekrutteringsprosessen som ble gjennomført, ble Ida Wolden Bache vurdert som godt kvalifisert for stillingen. Den vurderingen er uendret. Hun har også fungert midlertidig i stillingen siden Øystein Olsen gikk av 1. mars, og fyller rollen på en god måte, sier kommunikasjonssjef i Finansdepartementet, Therese Riiser.

Den beslutningen får støtte fra SV-leder Audun Lysbakken.

– Det har vært en grundig prosess, som også har vært gjennomgått av Stortinget. I den ble Wolden Bache funnet kvalifisert og innstilt som nummer to. Da er det helt rimelig at hun får jobben i en slik situasjon, og det er liten tvil om at hun er en svært sterk kandidat, sier han til DN.

Stoltenberg før toppmøtet i dag: – Putin har gjort en stor feil
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener Russlands president Vladimir Putin har undervurdert Ukraina. – President Putin har gjort en stor feil, sa Stoltenberg da han møtte pressen før Natos ekstraordinære toppmøte i Brussel torsdag.
03:29
Publisert:

– Dramatisk situasjon

Statsminister Jonas Gahr Støre mener Stoltenbergs Nato-forlengelse vitner om god innsats.

– At alle Natos medlemsland ønsker at Jens Stoltenberg fortsetter som generalsekretær i den urolige tiden vi nå befinner oss i, er en anerkjennelse av den solide jobben han har gjort, og betydningen han har for Nato. Aldri før har alliansen stått sterkere, og aldri før i alliansens historie har samhold vært viktigere, sier Støre til DN.

Jens Stoltenberg ble utnevnt som sentralbanksjef 4. februar i år. Ida Wolden Bache ble beskikket til stillingen som midlertidig sentralbanksjef i perioden fra Øystein Olsen gikk av 1. mars og frem til Stoltenberg skulle tiltre. Onsdag informerte Stoltenberg Finansdepartementet om at han ville trekke seg som sentralbanksjef.

– Jeg skulle selvfølgelig gjerne sett at Jens Stoltenberg ble vår neste sentralbanksjef, men vi står midt i en dramatisk situasjon i Europa og jeg har stor forståelse for at han prioriterer å fortsette i den viktige rollen han har i Nato, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i pressemeldingen fra departementet.

– Kunne blitt krevende

Prosessen rundt ansettelsen av Stoltenberg ble mye omtalt, og flere politikere stilte seg kritiske til ansettelsen.

Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn mener torsdagens beslutning er fornuftig:

– Først og fremst er det bra at Stoltenberg vil fortsette den gode jobben han gjør som generalsekretær i Nato. Av hensyn til sentralbanken er også dette en fornuftig beslutning, sier han.

Sveinung Rotevatn er nestleder i Venstre.
Sveinung Rotevatn er nestleder i Venstre. (Foto: Stian Lysberg Solum)

Rotevatn var blant de sterkeste kritikerne til prosessen og ansettelsen av Stoltenberg. Han ser likevel ingen grunn til at man trenger en ny ansettelsesprosess nå.

– Både i lys av støyen rundt utnevnelsen, samt at det kunne blitt krevende for en vikarierende sentralbanksjef å skulle sitte i lang tid uten mandatet man har i ryggen som den faktiske sjefen.

– Klokt

Høyre-politiker og tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener det er klokt av Nato å forlenge Stoltenbergs periode.

– Jens Stoltenberg gjør en svært god jobb som generalsekretær i Nato, og nyter stor tillit i alliansen. Det er derfor klokt av Natos medlemsland å forlenge Jens Stoltenbergs periode, sier hun og fortsetter:

– Vi står nå i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa siden annen verdenskrig. Høyre har hele tiden ment at det er tunge argumenter for kontinuitet i lederposisjonen i Nato. De siste ukene har de allierte i Europa, USA og resten av vesten virkelig vist evne til samhold i møte med et aggressivt Russland. Etter mitt og Høyres syn spiller Stoltenberg en viktig rolle i det arbeidet, og vi er glade for at han har sagt ja til å fortsette.

Søreide sier hun regner med at Stoltenberg vil ha fullt fokus på Nato-jobben fremover.

– Det er en vurdering han har tatt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.