Økonomenes forventninger til årslønnsveksten for innebærende år er på 2,8 prosent, viser Norges Banks forventningsundersøkelse for tredje kvartal, som ble lagt frem torsdag.

Også partene i arbeidslivet venter en lønnsvekst på 2,8 prosent, mens næringslivslederne venter en lønnsvekst i egen bedrift på 2,7 prosent for året.

– Vi er i en situasjon hvor arbeidsmarkedet har bedret seg over en god stund og jeg tror vi kommer til å se mer av det fremover. Da presses lønningene oppover, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Han sier lønnsveksten tar seg opp fra i fjor og at forventningene fra partene i arbeidslivet er i tråd med hva Norges Bank ser for seg i år.

– For høye lønnsprognoser

Lenger frem i tid ser Norges Bank for seg høyere lønnsvekst enn det partene i arbeidslivet gjør.

– Sånn har bildet vært over lang tid. Vi mener fortsatt at Norges Bank har for høye lønnsprognoser utover i horisonten, sier Gonsholt Hov.

Partene i arbeidslivet venter lønnsvekst på 3,2 prosent om fem år. Til sammenligning venter Norges Bank lønnsvekst på 3,9 prosent i 2021.

Husholdningene derimot, det norske folk, venter en lønns- og pensjonsutvikling på 2,1 prosent de neste 12 månedene. Det er 0,1 prosentpoeng lavere enn forrige kvartal.

Veksten topper ut

Gonsholt Hov sier at vekstsignalene for norsk økonomi fortsatt er robust, men at det såkalte momentumet topper litt ut.

– Næringslivslederne har nedjustert nettototallene for sysselsetting og lønnsomhet fremover. Vi kan kanskje tolke tallene som at bnp-veksten vil ta seg litt ned fra de sterke tallene vi har sett, sier han.

Økonomen tror hverken torsdagens ferske bnp-tall eller forventningsundersøkelsen vil endre Norges Banks signaler om å heve renten i september. Han forventer renteheving neste måned og ytterligere to rentehevinger neste år.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump: -Kom pengene fra kampanjekassen?
Donald Trump ble onsdag intervjuet på Fox News sitt program Fox and friends om hemmelige utbetalinger hans advokat Michael Cohen hevder ble beordret av Trump.
00:39
Publisert: