Norges Bank valgte å holde styringsrenten uendret torsdag, og signaliserer at det skal mye til før renten kuttes ytterligere. Ifølge økonomer DN har snakket med er det bekymringen for den høye boligprisveksten som har hindret sentralbanken fra å kutte renten. 

På Norges Banks pressekonferanse torsdag sier sentralbanksjef Øystein Olsen at bekymringen for boligpriser og husholdningens gjeld har tiltatt ytterligere. Sentralbanken har ved flere rentemøter det siste året uttrykt bekymring for boligprise og gjeld. 

– Det som har skjedd er at bekymringen har tiltatt ytterligere, sier Olsen.

– Minner om at renten er svært lav 

Ifølge Olsen tar sentralbanken hele tiden avveininger mellom forhold som kan trekke rentebanen i ulike retninger.

– Vi minner om at renten er svært lav, og vi har i flere rapporter beskrevet varsomhetshensynet ikke bare for oppbyggingen av finansielle ubalanser, men av virkningen av renten når den har kommet ned på et så lavt nivå. Det tilsier at vi holder igjen begge veier, når det kommer nyheter enten på oppsiden eller nedside, sier Olsen.

Olsen sier at Norges Bank ikke er bekymret for boliglånsrelaterte tap i bankene, men en brå nedgang i etterspørselen frem i tid.

Visste om de nye boliglånskravene 

Onsdag la finansminister Siv Jensen frem nye boliglånskrav, som skal gjøre det vanskeligere å få boliglån, spesielt i Oslo. 

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets viser til at det er tydelig at myndighetene i stor grad forsøker å hindre at finansiell ustabilitet bygger seg opp. Han trekker frem både Norges Banks hensyn, den nye boliglånsforskriften og at Finansdepartementet torsdag økte motsyklisk kapitalbuffer fra 1,5 til 2,0 prosent. 

På Norges Banks pressekonferanse sier Øystein Olsen at Norges Bank kjente til hovedtrekkene i den nye boliglånsforskriften da den holdt rentemøte onsdag.

– Effekten på boligpriser er vanskelig å anslå 

Norges Bank mener at hovedformålet med boliglånsforskriften er å redusere sårbarheten i husholdningene, og at effekten på boligpriser er vanskelig å anslå.

– Jeg tror at boliglånsforskriften først og fremst er et tiltak for å redusere sårbarheten i husholdningene, og effekten på boligpriser er vanskelig å anslå. Det vil ha en viss dempende effekt, men hovedformålet er å redusere sårbarheten, sier direktør Torbjørn Hægeland i Norges Bank på pressekonferansen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skodas smarte løsning
Skoda Kodiaq kommer til Norge i mars. Sjekk den nye smarte løsningen for å unngå å skrape opp bilen ved siden av.
00:26
Publisert: