Norges Bank valgte å sette ned renten til rekordlave null prosent torsdag. Under pressekonferansen la sentralbanksjef Øystein Olsen frem bakgrunnen for valget og hvilke følger det får.

– Vi opplevde alle i mars en helt spesiell situasjon. Vi handlet raskt i sin situasjon med stor usikkerhet. Nå har vi hatt mer tid. Dette er det verste tilbakeslaget siden annen verdenskrig, sier Olsen.

«Lavere bankrenter»

Under pressekonferansen spår sentralbanksjefen at beslutningen vil føre til at folk flest vil merke rentekuttet.

– Vi legger til grunn at kuttet i styringsrenten gir gjennomslag i lavere bankrenter, sier Olsen.

Sentralbanken skriver at de anslår en boliglånsrente på rundt 1,75 prosent fremover, og i årene som kommer kan renten falle helt ned mot 1,5 prosent. Norges Bank spår rekordlave boliglånsrenter, med andre ord.

– Vi gjør dette lettere for folk med gjeld, sier Olsen.

Det er flere som mener at boligrentene vil falle som følge av beslutningen til sentralbanken torsdag.

– Gitt at Nibor har falt en god del den siste tiden, og vil falle litt mer etter i dag, er det er grunn til å tro boliglånsrenten settes ytterligere ned, sier sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

Spår lavere boligpriser

Norges Bank spår at boligprisene vil falle fremover.

– Vi anslår at boligprisene faller med rundt 5 prosent fra mars i år til mars neste år før de igjen øker moderat, skriver sentralbanken i Pengepolitisk Rapport.

På årsbasis tror Norges Bank at boligprisene vil falle med 1,8 prosent i år og 1,0 prosent til neste år. Boligprisene steg med 0,5 prosent i april og er nå opp rundt tre prosent så langt i år, og må derfor falle en god del for å komme ned på anslaget til sentralbanken.

Storbanker avventer

Hverken DNB eller Nordea vil si noe hvordan renten i deres banker vil utvikle seg fremover.

– Det kan jeg dessverre ikke si noe rundt. Vi kan ikke spekulere i fremtidige renter, svarer kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald i DNB til DN.

– Vi har ikke lov til å kommentere på fremtidig rentesetting på grunn av konkurransebestemmelsene. Men vi følger markedet tett, og skal være konkurransedyktige på pris, svarer Anja Lohne Holm, senior kommunikasjonsrådgiver i Nordea.

Drøyt en time etter beslutningen fra Norges Bank setter Danske Bank ned renten med inntil 0,4 prosentpoeng. Justeringen skjer fra 25. mai.

– Vi har vært en av pådriverne for sunn konkurranse i det norske bankmarkedet de siste årene, og i kjølvannet av Norges Banks beslutning torsdag justerer vi derfor rentene på våre boliglån ned med inntil 0,40 prosentpoeng, sier landssjef Trond Mellingsæter i Danske Bank i en pressemelding.

DN har vært i kontakt med pressesjef i Danske Bank Øystein Schmidt. Han forteller at banken ikke enda har bestemt hva slags utslag dette får. Det er derfor ikke mulig for banken å si hva som blir den laveste tilgjengelige boliglånsrenten fra Danske Bank etter rentekuttet.

Tror økonomien krymper

Norges Bank spår at norsk økonomi vil krympe med 5,2 prosent i år, noe som er et noe mer optimistisk anslag enn andre prognosemakere har kommet med.

Samtidig tror sentralbanken at oljeinvesteringen skal falle med 9,0 prosent i år, 14,9 prosent til neste år, og at oljeinvesteringene skal fortsette å falle også i 2022 og 2023.

Sentralbanken tror også at boligprisene vil falle med 1,8 prosent i år og 1,0 prosent til neste år. Boligprisene steg med 0,5 prosent i april og er nå opp 3,4 prosent så langt i år, og må derfor falle rundt fem prosent for å komme ned på anslaget til sentralbanken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.