Norges Bank kutter styringsrenten med et kvart prosentpoeng til null prosent.

Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets, hadde ikke ventet rentekutt denne gangen.

– Dette var litt overraskende, men kommer nok ikke til å spille en så stor rolle. Vi trodde at signalene sentralbanken ga sist gang var knyttet til gjennomslaget i pengemarkedet. Etter hvert har det gjennomslaget blitt tydelig, noe som er grunnen til at vi trodde renten ikke skulle ytterligere ned.

Aamdal sier det er begrenset hvordan det vil få utslag til publikumets rente.

– Innskuddsrentene er allerede lave, og bankene må sette av midler til tap og beskytte marginene

Seniorøkonomen understreker at det nå må nye overraskelser til for at renten skal i minus.

– Vi kan ikke utelukke det, men nå sier jo Øystein Olsen at de ikke ser for seg nye kutt. Det som ville forsvart under null i rente ville vært økt påslag i pengemarkedet, i så fall.

«Ekstremt spesiell situasjon»

Sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB beskriver også rentekuttet som overraskende.

– Dette er en ekstremt spesiell situasjon.

I kunngjøringen av rentekuttet torsdag sa sentralbanksjef Øystein Olsen at «vi ikke ser for oss at styringsrenten vil bli satt ytterligere ned». Blomgren Dalstø sier det er et viktig poeng at Norges Bank påpeker dette.

Slik forklarer sentralbanksjefen nullrentebeslutningen
Sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet torsdag styringsrenten med en kvart prosentpoeng til rekordlave 0 prosent.
05:30
Publisert:

– Jeg tror det er veldig liten sannsynlighet for negative renter. Det vil gjøre pengepolitikken mindre effektiv, fordi norske husholdninger i stor grad har flytende rente på sine lån, og det vil sette press på bankenes lønnsomhet.

Trodde ikke på rentekutt

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank trodde ikke på rentekutt torsdag.

-Nei, vi ventet ikke dette, men Norges Bank vil gjøre alt de kan for å sørge for at de negative konsekvensene blir så små som mulig og ting ikke blir unødvendig ille. Mange trodde at et rentekutt til null ikke vil ha så stor effekt og påvirke bankenes marginer.

– Hvordan skal renta utvikle seg fremover?

– Nå sier Norges Bank at renten skal ligge på null ut 2023, men usikkerheten er ekstremt stor. Det kan gå verre enn det Norges Bank venter, og det kan bli verre. Men selv om det går verre blir nok ikke flere rentekutt.

Jullum tror ikke det blir negative renter i Norge. Han peker på at ved et slikt scenario blir bankens marginer svakere som igjen kan påvirke deres evne til å låne ut penger og dermed stimulere økonomien.

– Erfaringene fra andre land tilsier at kostandene blir like store som gevinsten. Svaret i Norge har vært å stimulere ytterligere gjennom finanspolitikken.

– Vil dette føre til lavere boliglånsrente for folk flest?

- Gitt at Nibor har falt en god del den siste tiden, og vil falle litt mer etter i dag, er det er grunn til å tro boliglånsrenten settes ytterligere ned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.