– Regionalt Nettverk bekrefter trolig solid vekst i norsk økonomi, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i en morgenrapport mandag. 

Tirsdag klokken 10 publiseres en ny rapport fra nettverket i forkant av sentralbankens rentemøte neste uke.

Regionalt Nettverk er en omfattende undersøkelse om tilstanden i norsk økonomi, som gjennomføres av sentralbanken blant 1500 bedrifts- og samfunnsledere over hele landet. Rapporten forteller både om lederes vurdering av utviklingen de siste tre månedene, samt forventninger til de neste seks.

Økonomene er positive til hva nettverket ser for seg fremover.

– Norges Bank anslår en vekst i årets andre kvartal på 0,5 prosent målt mot forrige kvartal, og trolig får vi et Nettverk som sier noe av det samme, skriver Bernhardsen.

– Liten oppjustering

I februar anslo bedriftene en vekst på 1,02 prosent for de neste seks månedene, noe som kan regnes om til en kvartalsvis vekstrate på 0,51 prosent. 

Det forklarer analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport. Han venter ikke store endringer i ukens rapport, og refererer til at utsiktene var lite endret i april. 

Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. (Foto: Foto: Thomas T. Kleiven)

– Men basert på informasjon fra øvrige sentimentindikatorer ser vi likevel for oss en liten oppjustering i vekstforventningene; vi tipper nettverket vil signalisere en vekst i området 1-1,2 prosent for de neste seks månedene, noe som tilsier en kvartalsvis vekstrate rundt 0,55 prosent, skriver Hov.

Han er tilbakeholden når det gjelder å konkludere med en sterkere vekst i norsk økonomi enn ventet. Dette til tross for at den faktiske veksten i bruttonasjonalprodukt (bnp) hittil i år har vært noe sterkere enn anslått av Norges Bank.

– Bakgrunnen er at vi – i likhet med SSB, er usikre på om vekstoppgangen i første kvartal var et blaff, eller et uttrykk for et sterkere momentum, skriver analytikeren.

Avviser rentekutt

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viste i forrige uke oppgang i inflasjonen på 1,6 prosent, noe som var lavere enn Norges Bank hadde sett for seg. Sentralbanken ventet på forhånd en økning på 1,9 prosent.

Dette er en kraftig nedgang siden i fjor sommer, da inflasjonen lå på rundt 3,5 prosent.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets tror likevel ikke vi vil komme til å se noe rentekutt med det første.

– Rapporten vil antagelig vise en viss bedring siden sist, og underbygge at det ikke vil være nødvendig å senke styringsrenten, skriver han i morgenrapporten.

Flere rentemøter

Ellers i uken skal det avholdes flere rentemøter.

For Magnussen er den viktigste begivenheten møtet i den amerikanske sentralbanken onsdag kveld. Bank of England avholder sitt møte torsdag formiddag, mens den sveitsiske sentralbanken publiserer rentebeslutning torsdag morgen og Bank of Japan fredag morgen.

- Det er ikke ventet noen endringer i pengepolitikken fra noen av de tre sentralbankene, skriver Magnussen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nato-sjefen: – Terror er blitt en alvorlig trussel for oss alle
Jens Stoltenberg turnerer Amerika for å bygge opp det Donald Trump river ned.
01:44
Publisert: