Kronen styrkes umiddelbart mot flere av de store valutaene tirsdag formiddag etter at Norges Banks rapport fra sentralbankens regionale nettverk viste en sterkere vekst i norsk økonomi. 

Sterkest er kronens styrkelse mot amerikanske dollar.I skrivende stund handles en dollar for 8,41 kroner. Kronen styrker seg også mot euro og britiske pund som handles for henholdsvis 9,43 kroner og 10,68 kroner. 

Dollar mot norske krone siden midnatt tirsdag. Nedadgående kurve betyr svakere dollar mot krone, altså styrket krone mot dollar.
Dollar mot norske krone siden midnatt tirsdag. Nedadgående kurve betyr svakere dollar mot krone, altså styrket krone mot dollar. (Foto: Infront)

Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets jubler over utviklingen.

 – Kronekursen reagerer ganske positivt på rapporten. Og det er … hva skal man si – endelig!, utbryter han og kaller bevegelsen «solid».

I minuttene etter Nettverkets publisering, ble en euro fire øre rimeligere.

– Nå er den ned fra 9.48 til 9.44. Det høres lite ut, men det er en ganske bra reaksjon. Det har vært mye oljeprisen som har drevet kronekursen de siste månedene og det er fordi man har vært i tvil om hvor solid norsk økonomi egentlig er og hvor farlig lav inflasjon er. Dette har man vært bekymret for, fortsetter Eek-Nielsen. 

Den lave inflasjonen er i seg selv et argument for rentekutt, mens kronebevegelsen er et signal i motsatt retning.

– Usikkerheten borte

Nå er oljebremsen i norsk økonomi er i ferd med å gi seg, mener Eek-Nielsen.

Han forklarer at dette var bekreftelsen på at veksttendensen faktisk stemmer.

– Det er lenge siden vendepunktet var der, nesten ett år siden. Men det er nesten alltid slik at vi først ser dette når vi kikker tilbake på utviklingen. Når vi står midt oppe i det er man ikke sikker, men nå er bildet tydelig. Vi kan se oss tilbake og si at det var et vendepunkt. Usikkerheten som følge av oljeprisfallet ser ut til å være på vei bort, sier analytikeren.

Drahjelp fra Sverige og Canada

I forkant av rapporten fra Norges Bank, hadde kronen allerede begynt å styrke seg mot de store valutaene.

Den falt imidlertid ytterligere etter at Norges Bank slapp rapporten.

Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets.
Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Handelsbanken)

– Vi fikk litt drahjelp tidligere i dag av at svenske inflasjonstall kom inn litt sterkere enn ventet. Det sendte den svenske kronen sterkere mot euro, noe som kan smitte over på norsk krone, forklarer seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets.

- Den siste bevegelsen nå kom inn etter litt sterkere tall fra regionalt nettverk enn det som var de generelle forventningene, legger han til.

Grangård forklarer at positive bevegelser i råvarevalutaer både tirsdag og natt til tirsdag bidrar ytterligere til kronesvekkelsen.

Kanadiske dollar styrket seg kraftig over natten. 

- Råvarevalutaer, slik som både den norske kronen og den kanadiske dollaren er, har en tendens til å bevege seg relativt likt, forklarer Grangård. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se Stordalens innlegg på EAT-konferansen
EAT-gründer Gunhild Stordalen holdt innlegg på EAT-konferansen i Stockholm mandag.
10:50
Publisert: