Vi oppdaterer saken!

Fredag morgen kutter Norges Bank styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, men dette betyr ikke at bankene vil kutte boliglånsrentene til sine kunder like mye. Årsaken er at påslagene i det norske pengemarkedet har steget kraftig de siste dagene og ukene.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets, forklarer at den viktige pengemarkedsrenten Nibor ikke kommer til å falle kraftig som følge av rentekuttet til Norges Bank.

– Det er veldig vanskelig å lese markedet nå. Det kan hende den faller noen punkter, men det blir ikke mye, sier Olsen.

– Så bankene kommer ikke til å kutte boliglånsrenten med 0,75 prosentpoeng?

– Nei, ikke i det hele tatt. Bankene kommer ikke til å kutte boliglånsrenten like mye som Norges Bank, sier Olsen.

Skyhøye påslag i Nibor

Årsaken til dette finner vi i pengemarkedsrenten Nibor, som på mange måter er bindeleddet mellom styringsrenten til Norges Bank og de norske bankene.

Det er denne pengemarkedsrenten som avgjør hva det koster for bankene å finansiere sine utlån, og dermed er nivået på Nibor avgjørende for hva du kan få i boliglånsrente.

Nibor henger tett sammen med styringsrenten til Norges Bank, men det vil alltid være et påslag til stede i markedet. Nå har dette påslaget skutt i været, ogkoronaviruset er hovedårsaken til dette, forklarer Olsen.

Viruset har gjort markedene svært urolig, noe som har bidratt til lav likviditet i det norske pengemarkedet. I tillegg påvirkes Nibor av høye påslag i det amerikanske pengemarkedet.

Olsen påpeker at situasjonen er verst for bedriftene. Deres lånekostnader er knyttet opp mot Nibor, men i tillegg må de betale en premie.

- Denne premien har skutt i været, og det er for bedriftene at dagens situasjon er mest kritisk. Det er dem Norges Bank trolig er mest bekymret for, sier Olsen.

Norges Bank vurderer tiltak

Markedet hadde allerede priset inn kraftige rentekutt fra Norges Bank, så dersom sentralbanken ikke hadde kommet på banen med rentekutt, ville Nibor trolig steget igjen.

– Hvis påslagene i pengemarkedet kommer ned, kan Nibor falle videre nedover, sier Olsen.

For at det skal skje, må enten likviditeten i det norske pengemarkedet bli bedre, eller så må påslagene i det amerikanske pengemarkedet bli lavere. Norges Bank har allerede forsøkt å bedre likviditeten i det norske markedet gjennom ekstraordinære F-lån til bankene.

Torsdag denne uken lanserte sentralbanken F-lån med løpetid på opp til tolv måneder.

I pressemeldingen fredag morgen skriver Norges Bank at de vil løpende vurdere tiltak for å sikre at styringsrenten får gjennomslag til pengemarkedsrenten.

Tror på en liten nedgang

Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management, tror Nibor vil komme litt ned i løpet av dagen.

– Det er fordi det var usikkert når rentekuttet skulle komme og hvor stort det skulle bli, noen trodde på et kutt på 0,50 prosentpoeng, sier sjeføkonomen, og legger til:

– Samtidig er det litt mindre stress i det amerikanske pengemarkedet, som også vil trekke ned Nibor i dag, men jeg tør ikke spå hvor mye.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.