Norges Bank holder styringsrenten uendret på historisk lave null prosent, opplyser sentralbanken i en pressemelding torsdag. Samtidig varsler sentralbanken at styringsrenten sannsynligvis vil settes opp gradvis fra andre halvår i år.

– Utsiktene og risikobildet tilsier samlet sett en fortsatt ekspansiv pengepolitikk. Når det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres, vil det igjen være riktig å heve styringsrenten gradvis fra dagens nivå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i pressemeldingen.

Vaksineoptimisme

Norges Bank viser til at aktiviteten i økonomien har tatt seg opp siden i fjor vår, men at gjeninnhentingen nå bremses av økt smitte og strenge smitteverntiltak. Samtidig trekker sentralbanken frem at informasjonen fra helsemyndighetene tyder på at store deler av den voksne befolkningen ventes å bli vaksinert innen utgangen av sommeren.

I tillegg er den økonomiske innhentingen internasjonalt bedre enn ventet, noe Norges Bank mener kan gi en raskere oppgang i den økonomiske aktiviteten. Likevel vil det sannsynligvis ta tid før sysselsettingen og arbeidsledigheten er tilbake på før-krisenivåer, heter det i pressemeldingen.

– Vi har fortsatt en motbakke foran oss før vi går mot lysere tider, sier Olsen på pressekonferansen torsdag.

Kraftig boligprisvekst

I pressemeldingen skriver Norges Bank at komiteen for pengepolitikk har lagt vekt på at boligprisene har steget markert siden i fjor vår, og at en lang periode med lave renter øker faren for at finansielle ubalanser bygges opp.

Norges Bank har oppjustert sine prognoser for boligprisene, og ser for seg en boligprisvekst på 10,1 prosent i år, og 3,0 prosent til neste år. Tidligere ventet Norges Bank en boligprisvekst på 6,7 prosent i år, og 2,4 prosent i 2022.

Prognosene for boliglånsrenter er også oppjustert. Sentralbanken venter at boliglånsrentene vil øke fra dagens nivåer, men ser fortsatt ikke for seg at boliglånsrentene vil være på det samme nivået som før pandemien før i 2024.

I forkant av rentebeslutningen var det bred enighet blant økonomer om at renten skulle bli liggende uendret på null prosent. Alle de ni økonomene TDN Direkt var i kontakt med på forhånd av beslutningen ventet uendret styringsrente.

Styringsrenten har ligget på null prosent siden 7. mai i fjor. Da ble den kuttet fra 0,25 prosent. I mars i fjor kuttet Norges Bank styringsrenten først fra 1,5 prosent til 1,0 prosent, før den igjen ble senket til 0,25 prosent én uke etterpå. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.