Norges Bank vil kjøpe valuta på vegne av staten for tilsvarende 1,9 milliarder kroner per dag frem til 16. desember. Det fremgår det av en melding fra sentralbanken onsdag.

Det er et langt lavere beløp enn Norges Bank kjøpte valuta for i november. Denne måneden har nemlig kronesalget ligget på 3,7 milliarder per dag, og ifølge rente- og valutastrateg i Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen, var forventningen i markedet at Norges Bank ville fortsette med dette i desember.

– Når beløpet viste seg å være mindre kom det en umiddelbar reaksjon i markedet hvor kronen styrket seg da beskjeden kom. Dette tyder på at beskjeden kom som en liten overraskelse.

Akkurat i det nyheten ble kjent styrket kronen seg med litt over fem øre mot euroen, men den har siden svekket seg og en euro handles nå til 10,28 kroner.

Kan påvirke rentene

Gjennom sommeren har Norges Banks kronesalg ligget på 1,5 milliarder per dag i juni, juli og august, før kronesalget altså ble økt den første høstmåneden til 3,5 milliarder i september som følge av ekstraordinære inntekter fra de norske olje- og gasselskapene.

I november ble imidlertid kronesalget kuttet fra oktober til november, den gang fra 4,3 milliarder per dag til 3,7 milliarder. Derfor utelukket ikke Handelsbanken og Knudsen at Norges Bank kunne finne på å gjøre det samme i desember.

– Vi så for oss at Norges Bank kunne fortsette med kutt i valutakjøpene, hovedsakelig på bygrunn av at de hadde begynt å redusere, sier Knudsen.

Han peker også på at det var usikkert om Norges Bank ville avslutte kronesalget 9. eller 16. desember, og at beløpet må ses i sammenheng med at Norges Bank gikk for sistnevnte. Knudsen understreker likevel at kuttet i kronesalget vil medføre mindre likviditet i kronen. Noe som kan gi utslag både i renter og i kronekurs.

– Det blir lavere kronetilbud enn man hadde sett for seg, noe som innebærer strammere likviditet i pengemarkedet. Så gjenstår det å se om reaksjonen i rentemarkedet blir like fremtredende, men det kan resultere i høyere renter, og da gjerne i de kortere rentene ikke bare i tremåneders renten, sier Kundsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.