Torsdag morgen publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) ferske tall for Norges handelsbalanse i august.

Tallene viste at handelsoverskuddet forrige måned endte på hele 197,7 milliarder kroner. Det er de høyeste verdiene som er målt i en måned i løpende priser, ifølge SSB. Til sammenligning endte handelsoverskuddet på 42,6 milliarder kroner i august 2021.

Eksportverdien økte med 25,8 prosent sammenlignet med juli, og økningen skyldes i stor grad de skyhøye prisene på naturgass.

– Gassprisene gjorde et kraftig byks i august, blant annet som følge av at overføringen til EU gjennom Nord Stream 1 ble ytterligere redusert. Dette gjorde at Norges allerede høye eksportvolum av naturgass verdsettes til rekordbeløp, sier seniorrådgiver ved utenrikshandelsstatistikk Jan Olav Rørhus.

Eksportverdien for gass på 176,4 milliarder

Eksportverdien på naturgasseksporten endte på hele 176,4 milliarder kroner i august. Det tilsvarer en økning på 37,3 prosent fra juli, da det også ble satt rekord.

Eksportvolumet utgjorde 9,9 milliarder standard kubikkmeter naturgass i gassform, en økning på 5,5 prosent fra august i fjor.

Også handelsbanken peker på de høye energiprisene som årsak til den sterke handelsbalansen, og konkluderer derfor med følgende i en morgenrapport som kom like etter tallene:

– Dette er historisk høyt, og må ses spesielt i sammenheng med svært høye gasspriser gjennom august. De publiserte balansetallene gir altså ikke så mye ny informasjon til markedene, og kronekursen reagerte da også lite på tallene.

Oljeprisen falt imidlertid i august. For måneden under ett endte oljeprisen på 938 kroner fatet, noe som er 8,9 prosent lavere enn prisnivået i juli, skriver SSB. Totalt beløp råoljeeksporten seg til 45,9 milliarder kroner forrige måned, det tilsvarer en oppgang på 32 prosent sammenlignet med august i fjor.

Høyeste fastlandseksport noensinne

Også fastlandseksporten endte på rekordnivåer i august. Totalt ble det eksportert for 65 milliarder kroner, noe som er 1,9 milliarder kroner mer enn forrige rekordmåned som var mars 2022.

Mesteparten av fastlandseksporten må tilskrives eksport av energivarer, som raffinerte oljeprodukter. I tillegg ble det eksportert elektrisk strøm for nesten syv milliarder, noe som er mer enn fem ganger høyere enn for et år siden.

Fiskeeksporten, med laks som hoveddriver, endte på 12 milliarder kroner, og metalleksporten på nesten 9,1 milliarder korner.

Når det gjelder import av varer fra Russland, så står import av oljeprodukter og metaller for mesteparten av volumet. Totalt ble det importert russiske varer for 1,2 milliarder kroner – en nedgang på 40 prosent fra samme måned 2021. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.