DNB Markets og Nima kom mandag formiddag med nye tall over aktiviteten i norsk økonomi.

Det brede PMI-tallet, som blant annet viser hva bedriftenes innkjøpssjefer venter av aktivitet i tiden fremover, steg med to poeng på månedsbasis i juli. Indeksen er nå på 63,3 poeng.

PMI står for «purchasing manager indeks», innkjøpssjefsindeks på norsk, og er en forventningsundersøkelse blant innkjøpssjefer i norske bedrifter.

En indeks på under 50 poeng indikerer avtagende aktivitet, mens en indeks over 50 poeng indikerer økt aktivitet.

Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets, mener tallene vitner om solid økonomisk aktivitet.

– Det var et veldig høyt tall. Vi må tilbake til 2017 for å finne et så høyt nivå, sier han og legger til:

– Dette underbygger at industrien gjør det godt for tiden.

Høye PMI-tall innenfor de tre viktigste områdene, deriblant produksjon, nye ordre, og sysselsetting, vitner om at gjeninnhentingen i norsk økonomi er bredt forankret.

– Vi har sett at industrien har klart seg bra gjennom pandemien. Den har slitt noe som følge av globale forsyningsproblemer, men ellers så har vareetterspørselen internasjonalt bidratt til sterk vekst i norsk industri, sier han.

Slik ser tallene ut for de tre viktigste indeksene i juli:

  • Produksjonsindeksen steg med 1,4 poeng til 60,9.
  • Indeksen for nye ordre steg med 5,2 poeng, til 63,6.
  • Sysselsettingsindeksen steg med 1,8 poeng til 61,8.

Ifølge Aamdal er det viktig å tolke tallene for juli med forsiktighet. I forbindelse med ferieavviklingen var det kun 45 bedrifter som besvarte undersøkelsen i forrige måned, noe som øker feilmarginene i beregningene.

– Likevel så har trenden de siste månedene vært positiv, noe som understøtter synet om at aktiviteten er stigende i norsk økonomi, avslutter han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.