Temperaturmåleren for norsk industri slo knallhardt tilbake i august etter en overraskende svak måling i juli. Norsk PMI endte på 60,5 i august, et tall som indikerer svært sterk vekst i norsk industri.
PMI er en innkjøpssjefsindeks som måler vareflyten i bedriftene og som brukes som en indikator for aktiviteten i industrien. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet. Mens de fleste andre pilene peker oppover for norsk industri, ble økonomene overrasket over at julimålingen var så lav som 48,9.
Forbereder tøffere tider
Knut E. Sunde er direktør i Norsk Industri, arbeidsgiverorganisasjonen for norske industribedrifter. Han understreker at tallene fra sommerferien ofte svinger mye.
– Det er ingen tvil om at det går bra med norsk industri, sier Sunde, som forklarer de gode tidene med økonomisk vekst internasjonalt, en oljeindustri som har fått fart på seg og en svak kronekurs.
– En svak krone hjelper for de fleste bedriftene, sier Sunde, og viser til at en svakere krone styrker eksportbedriftenes konkurranseevne i utlandet.
Tidligere har det vært vanlig at kronekursen og oljeprisen går hånd i hånd, men det siste året har kronen holdt seg svak til tross for en stigende oljepris.
Om noen få uker vil trolig Norges Bank sette opp renten, og ifølge Sunde kan det bli en test for kronekursen. Sunde gjør det han kan for å forberede næringslivet på både høyere renter og en sterkere krone.
– Når jeg reiser rundt og holder foredrag får jeg alltid spørsmål om kronekursen og hva jeg tror skjer fremover. Jeg sier at renten skal opp og at man må ta høyde for en sterkere krone, sier Sunde, som mener bedriftene nå er godt rustet for en slik utvikling.
Kronen styrket seg
Kjetil Martinsen, seniorøkonom i Swedbank, er også forsiktig med å legge for mye inn i PMI-tallene fra august, fordi de svinger så mye.
– Først og fremst er det en befrielse at det ikke var noe mer i de svake julitallene, sier Martinsen.
– Vi har fått to ekstreme utfall i juli og august, og sannheten ligger nok et sted midt i mellom. Vi hadde et anslag på rundt 55 for august, og vi mener det er et tall som illustrerer farten i norsk økonomi, sier Martinsen.
Investorene trakk også et lettelsens sukk og sendte kronen opp noen øre mot euro til rundt 9,70 kroner. Kronen er likevel fremdeles historisk svak etter å ha svekket seg kraftig de siste ukene. Kronesvekkelsen er blitt knyttet til blant annet usikkerhet rundt den politiske situasjonen i Sverige etter valget 9. september.
Martinsen peker videre på at det går bra med norsk økonomi, som han mener er på vei inn i en høykonjunktur.
– Global vekst har tatt seg veldig opp de siste årene, og det nyter en liten åpen oljeeksporterende økonomi godt av. Samtidig er oljeinvesteringene ventet å stige, og eksporten går bra og støttes opp av en svak krone, sier Martinsen.
Tror ikke norsk økonomi er «rødglødende»
Også sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er forsiktig med å tolke de sterke PMI-tallene.
– Vi ser at indeksen har lagt seg på et ganske stabilt nivå over 55 poeng. Det er et nivå som viser økt aktivitetsvekst i industrien, og det stemmer godt med inntrykket vi har fra andre typer undersøkelser. Vi tenker at PMI-tallene signaliserer at industrien opplever en god periode, sier Haugland.
Hun trekker frem at det kan knyttes til at oljesektoren gjør det bedre, at norsk økonomi har løftet seg og at det er ganske god vekst i etterspørselen fra utlandet.
Haugland mener ikke at norsk økonomi eller industri er «rødglødende», og at ikke er behov for at sentralbanken setter opp renten raskere for å kjøle ned temperaturen.
Av de ulike delindeksene var det lagerindeksen som steg minst og som bidro til å dempe PMI-tallene.
– Noen respondenter peker på ferietid hos leverandører, økt usikkerhet i internasjonal handel og en stillere juli måned som grunner til lagerbygging, skriver Kyrre Aamdal i DNB Markets i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.