– Veksten i norsk økonomi tar seg opp, og ser ut til å normaliseres de neste par kvartalene, skriver sjeføkonom Frank Jullum i prognoserapporten «Nordic Outlook» som Danske Bank Markets legger frem tirsdag.

Ifølge meglerhuset vil veksten i Fastlands-Norge ta seg markert opp i år til 1,8 prosent. Til sammenligning var veksten på magre 0,8 prosent i fjor, det laveste siden finanskriseåret 2009.

Neste år vil veksten øke ytterligere litt til 2,2 prosent.

Motvind blir til medvind

Jullum peker på at motvinden fra oljenedturen som har preget norsk økonomi de siste årene er i ferd med å avta, samtidig som veksten utenfor oljesektoren tar seg ytterligere opp.

– Aktiviteten i oljesektoren er i ferd med å bunne ut. Høyere oljepriser og lavere kostnader reduserer nedsiderisikoen betraktelig. Ordreinngangen bedrer seg, og sysselsettingen ser ut til å stabiliseres, skriver Jullum.

– Høy boligbygging og en ekspansiv finanspolitikk gir fortsatt sterke vekstimpulser til resten av økonomien, og bedriftenes investeringer har begynt å øke. Høy inflasjon har holdt forbruksveksten nede, men dette bildet er i ferd med å bedre seg, skriver sjeføkonomen.

Neste år vil motvinden fra oljesektoren snu til en svak medvind, samtidig som stimulansene fra finanspolitikken blir mindre. Danske Bank venter likevel at veksten tar seg ytterligere litt opp i økonomien ettersom veksten i privat forbruk og investeringer tar seg ytterligere opp.

Sysselsettingen vil ta seg ytterligere opp og ledigheten vil falle tilbake de neste to årene, spår meglerhuset.

Fortsatt moderat lønnsvekst vil medvirke til at den underliggende inflasjonen vil holde seg på under to prosent både i år og neste år

Tror på uendret rente i år

Lavere lønns- og prisvekst vil føre til at behovet for å øke rentene blir mindre, selv om den økonomiske veksten tar seg opp.

Meglerhuset venter at styringsrenten blir holdt uendret på 0,5 prosent ut inneværende år, til tross for at Norges Banks renteprognose indikerer 40 prosent sannsynlighet for ytterligere et rentekutt i løpet av året.

Jullum minner imidlertid om at rentebanen er basert på en antagelse om at boligprisveksten kommer til å avta som følge av høyere boligbygging og strammere kredittpolitikk.

– Uten denne forventede avmatningen i boligprisene kan det bli nødvendig å øke rentene tidligere enn vi tror, skriver Jullum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: