Detaljomsetningsindeksen falt 0,2 prosent i oktober, ifølge ferske tall fra SSB.

Indeksen viser ganske enkelt om nordmenns shoppinglyst har steget eller falt fra forrige måned.

På forhånd ventet analytikerne en helt flat utvikling på 0,0 prosent.

«Svakere trend»

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets påpeker at detaljhandelsomsetningen faller for andre måned på rad.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Gunnar Blöndal)

«Trenden i detaljomsetningen ser nå ut til å være litt svakere enn Norges Bank har lagt til grunn», skriver hun i meglerhusets morgenrapport fredag.

Sjeføkonomen mener høye strømpriser har deler av skylden for svakt konsum ettersom den høye prisveksten har spist opp mye av den nominelle lønnsveksten for norske husholdninger.

Samtidig viser konsumenttillitsundersøkelsene at framtidsforventningene i norske husholdninger har avtatt litt, delvis som følge av ventede rentehevinger og som følge av usikkerhet knyttet til utviklingen internasjonalt, ifølge henne.

«Vi venter imidlertid at veksten i detaljomsetningen vil ta seg opp igjen i november, delvis trukket opp av Black Friday. Vi tror også at veksten i varekonsumet kan holde seg positiv i tiden som kommer som følge av god sysselsettingsvekst og dermed inntektsvekst til husholdningene», skriver sjeføkonomen.

Klessalg falt

SSB skriver at de fleste bransjer hadde en nedgang i det sesongjusterte omsetningsvolumet i oktober. Den største bidragsyteren til fallet var nedgang i handel klessalg.

Videre falt salget i bensinstasjoner og butikker med salg av sportsutstyr.

Derimot bidro salg av dagligvarer til å trekke opp omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene forrige måned.

«Svakt nedadgående utvikling»

Forrige måned viste indeksen et fall i detaljhandel på 0,7 prosent. Reviderte tall fra SSB viser at fallet var på 0,9 prosent.

«Den langsiktige trenden i detaljomsetningsindeksen har hatt en vekst på 3,2 prosent siden vendepunktet i mai 2016, men trenden har de siste månedene hatt en svakt nedadgående utvikling», skriver SSB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Melania Trump engasjerer seg i USAs økende problem: opioid-epidemien
01:17
Publisert: