Norsk økonomi, målt ved bruttonasjonalprodukt (bnp) for Fastlands-Norge, falt 0,6 prosent i første kvartal 2022, etter en oppgang på 1,4 prosent i fjerde kvartal 2021.

Bnp for Fastlands-Norge økte henholdsvis 0,6 og 1,0 prosent i februar og mars, men samlet var bnp likevel 0,6 prosent lavere i første kvartal 2022 enn i fjerde kvartal i fjor på grunn av nedgangen i desember og januar.

‒ I mars var aktiviteten i fastlandsøkonomien tilbake på om lag samme nivå som i november før de siste nedstengingene, sier SSBs seksjonssjef for nasjonalregnskapet Pål Sletten.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, mener tallene var som ventet, men litt lavere enn Norges Banks estimat.

«Men dette er historie», sier han, og viser til at mer oppdatert informasjon viser at ledigheten igjen har falt og at den igjen er lavere enn antatt av Norges Bank.

«Ut ifra situasjonen i arbeidsmarkedet, må vi kunne si at situasjonen i norsk økonomi – her og nå, er minst like god som sentralbanken har sett for seg. Dermed er det soleklart at den neste rentehevingen vil komme i juni», skriver Hov.

Samlet norsk bnp steg med hele 5,6 prosent i første kvartal, målt i løpende priser og justert for normal sesongvariasjon, på grunn av den høye prisveksten på olje og gass.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.