Norges gedigne overskudd fra eksport av olje og gass bremset litt opp i april, men eksportverdiene er fortsatt ekstremt høye i et historisk perspektiv.

I april ble det eksportert naturgass for 73,3 milliarder kroner, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå, publisert mandag.

Måneden før ble det eksportert gass for 112,4 milliarder kroner. Det var en soleklar rekord.

Det ble i april også eksportert råolje for 42,3 milliarder kroner. Måneden før ble det satt råoljeeksportrekord med 51,6 milliarder kroner.

Totalt endte handelsoverskuddet på 92,6 milliarder kroner, godt ned fra mars. Det er likevel det tredje største handelsoverskuddet noensinne.

Prisgalopp

De høye tallene skyldes fortsatt svært høye priser på olje og gass. Gassprisene skjøt i været i fjor høst, har siden holdt seg historisk svært, svært høye, og det er særlig disse som har bidratt til eventyrlige inntekter for Norge de siste månedene.

Prisene på olje og gass har steget kraftig etter Russlands angrep på Ukraina.

Vestlige land har innført massive økonomiske sanksjoner mot Russland den siste tiden. Russlands energileveranser var lenge skånet for sanksjoner, men nå har både USA og EU besluttet å stanse import av russisk råolje.

Noen sanksjoner mot gassimport er imidlertid ikke kommet. Det er stor uenighet innad i EU rundt nettopp dette. Russland er Europas største leverandør av gass, og står for omtrent 40 prosent av EUs konsum. EU har lagt frem en ambisjon om å redusere sin gassimport fra Russland med rundt to tredjedeler allerede innen utgangen av 2022.

Noe av dette vil komme i form av flytende gass fra USA. Selv om Norge ikke kan øke den daglige eksporten gjennom rørene i Nordsjøen, vil stabile leveranser på dagens nivåer gjennom sommerhalvåret bidra til å fylle lagrene i Europa.

Eksportvolumet av gass i april var 5,5 prosent høyere enn det var i april i fjor, ifølge SSB.

Dyr laks med hode

Fiskeeksporten holder seg også høy, selv om den er en del lavere enn den var i mars.

Det ble i april eksportert fisk til en verdi av 11,1 milliarder kroner. Lakseprisen var rekordhøy i april med 97 kroner per kilo fersk laks med hode. Det er 54 prosent høyere enn samme periode i fjor.

Det ble eksportert torsk for 1,2 milliarder kroner i april. Også her er prisene rekordhøye.

For øvrig melder SSB om at importverdien på biler falt med 29,4 prosent til 4,4 milliarder kroner i april.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.