Den norske sesongjusterte PMI-indeksen steg med 3,6 poeng til 56,1 i februar. Det innebærer en markant økning fra januar, hvor indeksen lå på 51,6.

Dermed når hovedindeksen sitt høyeste nivå siden januar 2019.

PMI-indeksen for norsk industri er basert på en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer og måler vareflyten i bedriftene. Undersøkelsen er et samarbeid mellom DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (Nima).

Tall under 50 indikerer avtagende aktivitet i økonomien, mens over 50 indikerer økt aktivitet.

– Denne oppgangen kommer etter noen måneder med en relativt stabil utvikling. Det kan falle tilbake igjen, men det er ingenting som tyder på at aktiviteten i industrien dempes som følge av strenge koronatiltak i Norge. Snarere kan det virke som industrien håndterer utviklingen godt, sier DNB-økonom Kyrre Aamdal.

DNB-økonom Kyrre Aamdal.
DNB-økonom Kyrre Aamdal. (Foto: Mikaela Berg)

Høye delindekser

Samtidig som hovedindeksen stiger markant, ser man en økning i samtlige delindekser.

  • Produksjonsindeksen steg med 8,3 poeng til 56,9 i februar, og når sitt høyeste nivå siden mai 2019.
  • Indeksen for nye ordre steg med 6,1 poeng til 54,5 poeng. Det tyder på en bred oppgang i industriordrene.
  • Sysselsettingsindeksen økte med 4,3 poeng til 53,2. Nivået på indeksen er det høyeste siden desember 2019.
  • Leverandørenes leveringstid falt fra 71,6 i januar til 71,1 i februar. En høy indeks her er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også reflektere lang leveringstid og transportproblemer.

– Vi ser en stor oppgang, men det er viktig å ha i mente at disse tallene kan være volatile. Vi ser at det ikke bare er hovedindeksen som stiger, men at det også er en bred oppgang de tre viktige underindeksene produksjon, nye ordre og sysselsetting. Det lover bra, sier Aamdal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.