For femte måned på rad faller forbrukertillitsindeksen, CCI. Skyhøy inflasjon, energikrise og raskt stigende renter preger verdensøkonomien. Økt usikkerhet gir tydelig utslag hos forbrukertilliten i den norske befolkningen.

En fersk måling fra Opinionen viser at august endte på minus 26,8 poeng for Norge, mot minus 24,2 måneden før. Fallet utgjør et nytt historisk bunnivå, og kommer etter flere måneder på rad med stadig mer negative målinger.

– Som ved flere tidligere målinger i år, går de fire indikatorene som utgjør forbrukertillitsindeksen markant ned også i september. Ikke bare er den samlede hovedindeksen rekordlav, også de fire indikatorene ender på historisk lave nivåer, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion.

– Det understreker alvoret og bekrefter bekymringen og usikkerheten som mange merker og har følt på over lengre tid, sier han.

Påvirker lommeboken

Prisvekst i form av stadig høyere utgifter til strøm, drivstoff, mat, klær og høyere rentekostnader påvirker forbrukerne, men også utsiktene til fremtidig forbruk.

– Det gjenspeiles i en rekordlav kjøpsindeks, som sier noe om sannsynligheten for kjøp av større forbruksvarer, bil, bolig og oppussing de kommende 12 måneder, sier Høidahl.

Helt siden mars har tillitsindeksen ligget lavere enn den gjorde gjennom koronavåren 2020, som da var rekordlavt nivå.

Det er særlig indikatoren «planer om kjøp av større forbruksgoder om 12 måneder» som faller markant, noe den har gjort fem måneder på rad.

– Indeksen måler holdninger og forventninger, ikke faktisk adferd, men med de klare signalene forbrukerne har sendt over lang tid, er det god grunn til å anta at økende usikkerhet og fallet i kjøpekraften påvirker forbruket, sier Høidahl.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.