Prisene for brukte Obos-boliger falt med 1,2 prosent fra april til mai i Oslo, og med 0,7 prosent på landsbasis.

Da Obos rapporterte månedstall for april, var prisløftet i Oslo på 1,1 prosent fra mars. Det ble da rapportert at oppgangen var høyere enn snittet for de foregående ti årene. Prisoppgangen fulgte marstallene som var på 1,4 prosent. I april uttalte sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos:

– Prisene så langt i år har økt mer enn vi hadde ventet. Vi hadde sett for oss at renteøkningene og de høye levekostnadene ville bite hardere. Et sterkt arbeidsmarked, lettelser i utlånsforskriften og lavt boligtilbud synes å ha løftet prisene.

Obos-statistikken dekker omkring en fjerdedel av bruktmarkedet i Oslo, og tallene kan svinge til dels kraftig. Nå uttaler Monsvold:

– Obos-prisene falt i mai etter å ha steget fire måneder på rad. Det normale er at Obos-prisene stiger denne måneden. Vi må tilbake til 2017 sist det var prisfall i mai. Det er for tidlig å si om dette varsler et skifte i boligmarkedet, men vi har ventet på at renteøkningene og de høye levekostnadene skulle begynne å bite.

De siste ti årene har prisene i Oslo steget med 1,2 prosent, og i mai i fjor steg de med to prosent. De tolv siste månedene har prisene i Oslo falt 1,9 prosent, skriver Obos i torsdagens pressemelding.

Mener renten vil påvirke mer

Obos-økonom Monsvold viser til at styringsrenten trolig vil stige til nærmere fire prosent innen september:

– Dette vil i så fall bidra til noe prisnedgang i høst. Vi anslo på slutten av fjoråret et prisfall på rundt to prosent i hele landet og tre prosent i Oslo for hele 2023. Selv om det nå er utsikter til en noe høyere rentetopp og flere usolgte boliger, kan dette være for pessimistisk etter den sterke prisutviklingen hittil i år. Trolig ligger det heller an til flat prisutvikling eller svak prisoppgang når vi måler fra desember 2022 til desember 2023.

Monsvold legger til at også på «lav boligbygging, høy lønnsvekst, stor grad av jobbtrygghet og økt folketilvekst som en motvekt til rentehevingene»:

– Den lave boligbyggingen vil bidra til å trekke opp prisene, ikke minst når renten settes ned igjen.

– Det har de siste fire månedene bare vært 143 salgsstarter i Oslo, viser tall fra Econ Nye Boliger, det normale er nærmere 800. Årsaken er rekordlavt antall regulerte boliger, labert nyboligsalg, høye byggekostnader og dyrere byggelån. Dette kan føre til boligtørke i hovedstaden om ett til to år, sier Monsvold i pressemeldingen.

Derfor går arkitektene av skaftet for denne boligen på Oslos beste vest:

.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.