OECD senker vekstprognosene for norsk økonomi for 2018, mens anslaget for neste år justeres opp et hakk. Dette kommer frem i en ny utgave av rapporten «World Economic Outlook» som ble lagt frem onsdag formiddag.

OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) er en tenketank for de industrialiserte landene i verden, og de legger to ganger i året frem en omfattende rapport om utsiktene til verdensøkonomien.

Forrige gang OECD kom med spådommer for norsk økonomi var i mai. Siden da har de tatt ned prognosene for veksten i fastlandsøkonomien målt i brutto nasjonalprodukt for både 2018 til 2,3 prosent, mens anslaget for 2019 er tatt opp til 2,2 prosent.

Kan gi store konsekvenser

OECD skriver at de venter at veksten i Norge vil avta over de neste to årene etter som vitamininnsprøytingen fra oljeprisoppgangen avtar og kapasitetsbegrensninger slår inn.

«Boligbyggingen har fortsatt å falle, noe som reflekterer en nedkjøling i boligmarkedet», står det i rapporten.

OECD skriver at det virker som om boligprisoppgangen har stanset opp, og de bemerker at antall boliger på markedet er høyt og at det tar lengre tid å selge enn tidligere.

Til tross for at boligprisene har stabilisert seg og at gjeldsveksten har flatet ut, trekker fremdeles OECD frem boligmarkedet som den største risikofaktoren for norsk økonomi.

«Risikoen er at nedkjølingen i boligmarkedet kan bli dypere, med store konsekvenser for norsk økonomi», skriver OECD.

På oppsiden trekker OECD frem muligheten for økt investering, spesielt innen oljevirksomheten.

«Oljerelaterte investeringer kan ta seg opp raskere enn ventet», skriver de i rapporten.

Veksten har nådd toppen

Rapporten fra OECD tar også for seg den globale økonomiske utviklingen, og her er utsiktene noe mindre lyse.

«Veksten har nådd toppen», slår sjeføkonom Laurence Boone fast i sin innledning til rapporten.

Boone skriver at veksten fremdeles er sterk, og at arbeidsledigheten i mange land er på nivå med før finanskrisen. Likevel har både global handel og investeringer sakket farten, samtidig som mange fremvoksende økonomier opplever kraftige valutasvekkelser.

«Global økonomi går mot en myk landing, mens bnp-veksten ser ut til å sakk farten fra 3,7 prosent i 2018 til 3,5 prosent de kommende årene», skriver Boone. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

BMW X5
04:00
Publisert: